Varanasi – Beyond Life

[vsw id=”216306429″ source=”vimeo” width=”625″ height=”266″ autoplay=”no”]

«There really isn’t anything radically wrong with being sick or with dying. We can’t say that it’s a good thing for everything to go on living.»

Kortfilmen Varanasi – Beyond Life er et vakkert tablå og refleksjon over døden tar oss med til Varanasi, hinduenes, buddhistenes og Indias hellige by, her møtes ånd, liv og død i en uavbrutt syklus. Med religionsviteren og filosofen Allan Watts fortellerstemme beskrives død og sykdom som noe naturlig sopm gir åpning til nytt liv og opplevelsen av liv. Filmen har spredd seg viralt og filmskaperen Aeyaz som står for fotografreing, regi og manus, uttrykker med inderlighet at han har lagt hele sitt hjerte og sjel for å skape dette lille underverket som forteller så mye med så lite:

«There really isn’t anything radically wrong with being sick or with dying. We can’t say that it’s a good thing for everything to go on living. In a very simple demonstration that if we enable everybody to go on living, we overcrowd ourselves. So therefore, one person who dies in a way is honourable because he’s making room for others…

It’s a far more amusing arrangement for nature to continue the process of life through different individuals then it is always with the same individual, because as each new individual approaches life is renewed. And one remembers how fascinating the most ordinary everyday things are to a child, because they see them all as marvellous.

It is not, therefore, natural for us to wish to prolong life indefinitely. But we live in a culture where it has been rubbed into us in every conceivable way that to die is a terrible thing.»

– Alan Watts

Relatert

The Tree of Life – En film om Gud, menneske og natur

Melancholia – Verdens undergang og hvem bryr seg egentlig?

STELLA POLARIS – et filmatisk kjærlighetsdikt fra nord

WHAT IF? – Lemn Sissay

Naturvitskap og mytar