Halmbyggerkurs på Nesodden i juni og juli!

Vi har den glede å invitere til hele to kurs i sommer med økologiske byggemetoder i praksis på Skuterud gård på Nesodden! (Les hele teksten for påmelding, viktige detaljer om datoer og opplegg)

  • Det første kurset er fra onsdag 14. juni til søndag 18. juni!
  • Det andre kurset er i siste uka i juli, fra 26. til 30 juli!

Kurset i juni 14.6-18.6
Dette kurset skal bygge et mindre byggverk på ca 20 kvm, som vi primært bygger for kursets skyld – her vil alle byggetrinnene fra fundament til tak og vegger inngå. Vi vil bruke halmvegger, med en indre bærende konstruksjon av rundt tømmer. Materialene er fra gården eller gårdene rundt. Vi skal også legge jord-gulv med flott finnish i ett av byggene fra tidligere kurs.

Kurset i juli 26.7-30.7
Dette vil være en fortsettelse fra det første kurset. Vi fortsetter å bygge på den samme bygningen fra første kurs. Også på dette kurset vil alle byggetrinnene fra fundament til tak og vegger inngå.

 

Felles for begge kurs
Alt i alt kan vi tilby et svært lærerikt og variert kurstilbud over relativt kort tid – en flott introduksjon til denne byggeteknikken, med sine fordeler og ulemper og lure triks. Vi bruker de velprøvde og gode naturbasserte halmballeteknikkene, med halm og leire og sand som hovedbestanddeler for å bygge gode vegger, som gir godt inneklima, isolerer bra og ser flott ut som ferdig. I tillegg vil vi de som er med på hele kurset få introduksjon til alle stegene fra fundament til tak, noe som gir mye læring på kort tid! Bygget fra dette kurset vil bli bygget videre på for neste kurs, i juli.

Kurset holdes på arrangementsgården Skuterud, noe som gjør at vi kan tilby BÅDE kost og losji for alle deltagere! Vi har en matansvarlig, men ellers blir maten laget og spist i fellesskap, og det ber vi alle bli med på. Overnatting i køyeseng på låve står fritt disponibelt, pluss at vi har to andre større rom på låven til bruk for familier. Telt er også en grei mulighet, det er god plass på gården – erfaringen er at flertallet foretrekker eget telt. I tillegg er det ett ferdig halmhus, som kan prøve-soves på skift for de skeptiske.

Familier med eller uten barn må gjerne komme alle sammen, vi ønsker å holde arrangementet familievennlig og så hyggelig som mulig. Barn og partnere betaler selvsagt ikke kursavgift, men for matlagingen. Det blir badeturer og sommerhygge for store og små som vil andre ting enn å stable halm eller pusse vegger. Vi som holder kurset har familier som ønsker selskap, og Nesodden har mye å by på om sommeren.

Siden ferien ikke har startet ennå, har kurset to muligheter; å bli med alle fem dagene, eller å kun komme fra fredag ettermiddag til søndag. Fundament, bærende konstruksjon og tak vil stå i fokus onsdag, torsdag og fredag, mens halmvegger og ferdigstillelse av tak skal (etter planen) komme fra fredag ettermiddag til søndag.

 

Pris for kurs onsdag ettermiddag til søndag formiddag :

– 4000 kr pr deltager, inklusive mat og overnatting

– Pris for kun fredag til søndag: 2500 kr, inklusive mat og overnatting
For deltagere som bare vil være med på mat og overnatting, men ikke selve kurset: 300 kr pr dag. Barn går gratis.

Vi håper å se mange flotte folk på Skuterud denne uken og helgen, og at vi kan danne nettverk og vennskap mellom oss som vil være til glede i mange år. Økologiske byggemetoder er i vinden over hele verden, og for den som ønsker andre hus å bo i enn lufttette plastbokser er halmhus ett alternativ. Vi skal besøke andre halmus i området også, for å høre hvordan sluttresultatet oppleves i praksis.

Ikke minst ønsker vi at disse dagene skal være givende for alle involverte og stå som et vakkert sommerminne å se tilbake på, uavhengig om man deltok i byggingen eller bare hadde noen flotte sommerdager på Nesodden!

 

Påmelding, spørsmål eller andre henvendelser tas i mot med glede av kursarrangør:
Knut Hjelleset
922 84 582 / knut.hj@gmail.com
Ta for all del kontakt ved interesse og del med andre interesserte.

Her er to artikler om tidligere kurs, fra Kulturverk:

 

Relatert

Nøkler til et økosamfunn

Russlands økologiske mirakel

Eit økoeventyr frå røynda: Sogn Jord- og Hagebruksskule

Vi besøker økolandsbyene i Russland