“Medias portvoktere beskytter Vestens en-prosentere” – Craig Murray

Tax Haven

Publiseringen av «Panama Papers» i forgårs blir av hovedstrømsmedia kalt for «tidenes største dokumentlekkasje». Craig Murray (f.1958)– tidligere britisk ambassadør i Usbekistan og forhenværende rektor ved universitetet i Dundee, Skottland – skriver på sin hjemmeside at «hovedstrømsmedienes portvoktere beskytter Vestens (øverste) 1% fra Panamalekkasjen». 

Oversatt av Magne Stolpnessæter, statsviter og webredaktør KULTURVERK

Den som lekket dokumentene til Mossack Fonseca later til å være motivert av et oppriktig ønske om å eksponere systemet som gjør det mulig for de ultrarike å gjemme sin overflod framskaffet ved korrupsjon og skattefusk. Disse panamanske advokatene skjulte velstanden til en betydelig andel av den ene prosenten, og den massive lekkasjen av deres dokumenter burde være en vidunderlig gjerning.

Dessverre begikk varsleren en fatal feil da vedkommende vendte seg til vestlig hovedstrømsmedia for å offentliggjøre funnene. Som en konsekvens henfalt den første store saken – publisert av the Guardian i dag – til en beretning om Vladimir Putin og hans cellist. Når det er sagt, tror jeg på denne historien og er ikke i tvil om at Putin er korrupt.  Men hvorfor dette fokuset på Russland? Russisk rikdom er bare en brøkdel av alle pengene som er gjemt vekk ved hjelp av Mossack Fonseca. Det vil snart bli temmelig åpenbart at denne selektive rapporteringen kommer til å stinke.

Die Süddeutsche Zeitung, som mottok lekkasjen, gir en detaljert forklaring på metodologien hovedstrømsmediene anvender for å søke gjennom mappene. Hovedsøkene er blitt gjort på navn som er assosierte med brudd på FN-sanksjoner. The Guardian rapporterer likedan og er behjelpelig med å liste opp land som Zimbabwe, Nord-Korea, Russland og Syria.

Filtreringen av informasjonen fra Mossack Fonseca i hovedstrømsmediene følger direkte den framherskende vestlige agendaen på myndighetsnivå. Her nevnes det ikke med et ord at klientellet til Mossack Fonseca også omfatter gigantiske vestlige konserner og milliardærer, som jo er hovedkundene. Og the Guardian er raskt frampå med å påpeke at det meste av informasjonen vil forbli «privat».

Craig Murray

Craig Murray

Hva kan man forvente? Lekkasjen forvaltes av stiftelsen med det store, men latterlige navnet “International Consortium of Investigative Journalists”, som er fullt og holdent finansiert og organisert av det amerikanske Center for Public Integrity. Deres sponsorer inkluderer: Ford Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund, W K Kellogg Foundation og Open Society Foundation (Soros) blant utallige andre.

Ikke forvent genuin eksponering av vestlig kapitalisme. De skitne hemmelighetene til vestlige konserner vil ikke offentliggjøres. Forvent heller informasjonskrig mot Russland, Iran, Syria og små vestlige land som Island for «balansens» del. En pensjonert brite eller to kan man kanskje ofre, særlig hvis de allerede er demente.

Hovedstrømsmedia – the Guardian og BBC i UK – har eksklusiv tilgang til en database som hverken jeg eller du kan se. De beskytter seg selv fra å kunne se sensitiv informasjon om vestlige konserner ved at de kun ser på dokumenter som bringes opp ved spesifikke søk på FNs sanksjonsbrytere. Glem aldri at the Guardian ødela sine kopier av Snowden-dokumentene etter ordre fra MI6.

Hva om de heller søkte gjennom databasen til Mossack Fonseca for å gå i sømmene til de kommersielle mediene og deres eiere, så vel som deres redaktører og mest framtredende journalister? Hva om de søkte gjennom databasen til Mossack Fonseca for å gå i sømmene til ledelsen i BBC? Eventuelt for å granske alle giverne til Center for Public Integrity og deres selskaper? Og hva om de saumfaret alle børsene i Vesten og hver millionær de kunne komme over?

Det ville ha vært mye mer interessant. Jeg vet at det er mye korrupsjon i Russland og Kina. Dere behøver ikke å fortelle meg det. Hvorfor heller ikke se på hva vi i Vesten kan gjøre noe med og mobilisere for? Og hva hvis dere hovedstrøms skjødehunder lar folk få se dataene med egne øyne?

[vsw id=”R3LR5hO6QxU” source=”youtube” width=”620″ height=”349″ autoplay=”no”]

Intervju med Craig Murray

 

Relatert

«Panama Papers» forteller bare halve sannheten

Kunnskap som fellesgode

Konsumkarma & Metamorfose

Hegemoniske krampetrekninger

FRA EGYPT TIL UKRAINA: Vestens konstruksjon av opposisjonsbevegelser

Sensurert TED-konferanse: “De rike skaper ikke jobber”

Mer vekst = mer ulikhet?