Globalt fotoprosjekt om overbefolkning og overforbruk

Det amerikanske prosjektet “Global Population Speakout” har publisert en bok kalt Overdevelopment, Overpopulation, Overshoot (OVER) som viser de synlige konsekvensene av overbefolkning og overforbruk på en skremmende, men samtidig faktaorientert og tydelig måte. Bokens både vakre og forferdelige bilder gir en indikasjon på hva vi er i ferd med å miste. Boken har fått stor oppmerksomhet (blant annet i britiske The Guardian som skriver om prosjektet). Du kan selv bla i boken over – og bestille dette fantastiske og viktige bokverket og være med på å støtte kampanjen for å vekke folks bevissthet om vekstproblematikken.

Av René J. Bakke, redaksjonsmedlem KULTURVERK og økologisk praktiker

Overbefolkning står i kjernen til de fleste problemene ute i verden i dag: enten det er rene naturødeleggelser, den sjette masseutryddelsen av arter på kloden, sult, fattigdom, krig, aggresjon, gjeldsproblematikk, økonomisk ulikhet, massive folkevandringer over landegrensene, de mektiges grep om de svake osv. Det er ikke så vanskelig å se når man vet at det finnes sju milliarder mennesker i dag, og om mindre enn hundre år vil det sannsynligvis være over ti milliarder.

Sagt på en enkel måte så kan vi fiske så mye vi orker fra havet og hugge så mange trær vi vil, bare antallet mennesker er lavt nok. Det vil være mat og vann nok til alle. Med nok ressurser vil man ikke ha behov for å sette seg i gjeld for å få livet til å gå rundt, eller være avhengig av politikere til å løse unødvendige problemer. Krig vil også vanskeligere oppstå og opprettholdes.

Se presentasjonsfilm av prosjektet her:

[vsw id=”NB6_WsI2YrQ” source=”youtube” width=”620″ height=”349″ autoplay=”no”]
2a5e2f23-aa20-4cc3-81bf-77fe701ff8cf-2060x1236Global_population_speakout

De store organisasjonene som jobber med å få slutt på denne type verdensomspennende problemer – enten det er på den humanitære siden eller miljøvernsiden – påtaler ikke og forholder seg ikke til hovedutfordringene, som er overbefolkning og overforbruk. Dette vil altså si at de jobber i flere tiår med å behandle symptomene, men ikke årsakene. Derfor er slike kampanjer og prosjekter som Global Population Speakout har igangsatt viktige. Først gjennom å reise folks bevissthet om problematikken kan man i det hele tatt finne løsninger på den.

Global Population Speakouts hjemmeside finner du her

 

Relatert

Ny klimalov gir falske forhåpninger
Jørgen Randers vil ha ettbarnspolitikk mot overbefolkning
David Attenborough og vitenskapsfolk advarer mot befolkningskatastrofe
WWF: Jorden er ikke stor nok
Befolkningspolitikken og vekstens grenser – det glemte aspektet av Bredo Berntsen
Om ei budstikke, befolkningsvekst og ansvarsbevissthet
Befolkningskrisen – en kommentar
Apokalypsens fire ryttere – del II