O jól med din glede

Jul_2013-10

Så var den her igjen, dagen som feirer lyset og håpet, og det nære. I tusener av hjem møter mennesker sine nære og kjære for en stakket stund. Noen fulle av materielle forventninger, noen slitne etter en forrykende kjøpefest som det prosaisk heter, men de fleste har menneskelige forventinger og en del vil bli skuffet, der noen vil finne gleden i hverandre. Man er redd for moral, etikk, også i julen, som foruten å være en førkristen germansk lysfest òg skal feire Kristus lysmenneskets fødsel. Jul skal helst bare være kos, hva nå det egentlig er, men er det virkelig sant at man ikke vil noe mer? Om man tolker signaler fra samtidens sjelesørgere, psykologer og relaterte faggrupper, så søker mennesket mer. De ønsker å bli sett, forstått, føle medmenneskelighet, ja, gjerne føle og gi kjærlighet. Harde pakker står egentlig ikke så høyt på ønskelisten til mennesket når det tenker seg om i ensomhet.

Likevel er dette det vanskeligste, der mennesker legger lag på lag av ubetydeligheter og fraser også i sosiale sammenhenger med de nærmeste; alvoret holdes alltid på distanse i hverdag som i fest. Men skal man virkelig møte andre, må man møte dem med gjensidig åpenhet, senke skjoldet og slippe lyset av virkelighet inn, og dermed gi mulighet for en dypere kjærlighet som ligger i det å se det større i medmennesket, ånden bak masken vi bærer. Årets mørkeste dag er passert, det går igjen mot lysere tider, del dine tanker om både mørke og lys i fremtiden med dine nære og kjære, slik du òg tar del i deres mørke og lys, og opplev en dypere og sannere glede i høytiden.

Vi ønsker alle våre lesere en inderlig og vakker høytid – og en god Jól

Solen vender tilbake

Redaksjonen