Metaforens virkelighet – blikk på The Wire i skyggen av Ferguson

wirechess

Av Stein Gjendem, statsviter

I anledning nylig avsluttet VM i sjakk og pågående raseopptøyer i Ferguson, Missouri, USA, ønsker jeg å bringe oppmerksomheten til en scene fra sesong 1 i HBOs TV-serie The Wire. TV-serier av god kvalitet har scener som avslører karakterens følelser omkring noe som har skjedd tidligere i seriene, eller samtaler med en metaforisk kommentar til noe annet ved serien og virkeligheten. Dette er mesterlig gjort i sjakkscenen fra The Wire. I denne scenen gir D’Angelo råd til Bodie og Wallace om hvordan sjakk egentlig fungerer. Sjakklærdommen har blitt en av seriens mest ikoniske scener.

For meg handler denne scenen om mye forskjellig. Det er naturligvis humor og strukturkritikk. Men viktigst er kanskje bruken av metafor. Faktisk dobbelmetafor. D’Angelo bruker det kjente hierarkiet fra narkomiljøet for å forklare et fremmed og kompleks spill til de to guttene. Samtidig bruker skaperne av serien denne scenen til å forklare seerne det fremmede dopspillet i underverdenen ved bruk av det mer kjente spillet sjakk. Det er en meta-metafor.

Til å begynne med spiller Bodie og Wallace feil spill. D’Angelo ler hånende og spør ”Why y’all playing checkers [dam på norsk] on a chess set?”. Den åpenbare metaforen her er at gutta faktisk er del av et større narkospill, men de tror de er en del av et mer endimensjonalt damspill. I dam har alle brikker likt utgangspunkt og samme egenskaper.

[vsw id=”T5Cki6njqW0″ source=”youtube” width=”620″ height=”349″ autoplay=”no”]

Brikker kan oppgraderes/forfremmes en gang hver, men spillet har forøvrig relativt lite variasjon. I hvert fall sammenlignet med sjakkens kompleksitet. D’Angelo ønsker egentlig ikke å lære dem å spille sjakk. Derimot vil han at de skal åpne øynene og innse at den verden de bebor er langt mer kompleks.

Gutta, spesielt Bodie, nekter imidlertid å innse dette. Spørsmålene hans viser at han mangler en fundamental forståelse for både brettspill og livets virkelige spill. Han bruker konsekvent pronomenet ”jeg”, som om han kan forstå spillet gjennom perspektivet til én enkelt brikke på brettet. Han er kun i stand til å se dopspillet gjennom sine egne opplevelser i ghettoen. Han forstår ikke at en sjakkspiller må styre en hær av brikker med ulike egenskaper. Både sjakken og dopspillet er større enn ham selv.

Et problem med metaforen til D’Angelo er at han unnlater å ”forklare” hvilke roller de resterende brikkene i sjakk har. Hvilke roller spiller f.eks. løperen og springeren i undergrunnsverdenen? D’Angelo har derfor ikke lært gutta hvordan de egentlig skal spille en fullverdig omgang sjakk. Kanskje vet D’Angelo mer om dopspillet enn om sjakk?

Det var kanskje aldri helt meningen at Bodie og Wallace skulle lære sjakk. Bodies respons avslører manglende forutsetninger. Han insisterer på at bonden kan bli konge, helt til D’Angelo sier ”The king stay the king”. En bonde kan naturligvis ikke bli konge i sjakk, men ifølge D’Angelos glimrende innsikt er dette heller ikke mulig i dopspillet.

Ferguson_Missouri

Om Bodie var mer oppmerksom ville han forstått at spillet han tror han kjenner, spillet han tror kan erobres hvis han bare er nok ”smart-ass pawn”, er langt mer komplisert. Han er født bonde, han løper herskernes ærend, og blir aldri konge. Uansett hvor mye han kjemper.

Et viktig tema i The Wire, som er sentralt i dagens virkelige gateslag i ”frihetens hjemland”, er at de rike forblir rike og de fattige forblir fattige. Hyperghettoen tillater liten eller ingen mobilitet. Det finnes veletablerte systemer som involverer så mange mennesker og er så mangefasetterte at de kanskje aldri kan endres. Noen spiller med hvite brikker, andre spiller med sorte brikker. Seriens tittel, The Wire, referer til en usynlig, men allikevel ukrenket grense mellom de to Amerikaene. Mellom de som tar del i den amerikanske drømmen og de som tar del i det amerikanske marerittet.

 

Se også

Slavoj Žižek – The Wire or the clash of civilisations in one country

Realism and Utopia

Slavoj Žižek and Fredric Jameson on The Wire

The Wire Blog

 

Relatert

ESSAY: Sjakkmeditasjoner

Mer vekst = mer ulikhet?

Slavoj Žižek kritiserer veldedighet

Den brukne neses estetikk

VM-rapport: Fotballens mysterium og metafysikk

Sensurert TED-konferanse: “De rike skaper ikke jobber”

Hva er neoliberalisme?