Vermont og kampen mot GMO

GMO_Corn

Vermont, staten i USA som går sine egne veier med fokus på bærekraftig landbruk og lokal ressursutnyttelse, er i ferd med å bli saksøkt av en av verdens største matvarekonglomerater, Grocery Manufacturer’s Association (GMA), for å ha vedtatt å påby merking av genmodifiserte matvarer (GMO’er) denne våren.

Av Lars Eivind Augland, post.doc i geologi ved Université du Québec à Montréal (UQAM)

Søksmålet mot Vermont ble anlagt i juni måned og rettsprosessen er pågående (se Food Navigator). Det er GMA – som består av en rekke av verdens største næringsmiddel-selskaper som Coca Cola, Nestlé, Monsanto og Kraft Foods (se “Occupy Monsanto”) – og tre andre selskaper som står bak angrepet på Vermonts beslutning om å påby merking av GMO-produkter, interessant nok i ytringsfrihetens navn.

Ytringsfrihetsargumentet til matvareindustrien er som følger: ”Staten tvinger produsenter til å formidle budskap de ikke vil formidle og forhindre distribusjon av produkter etter produsentenes forgodtbefinnende, helt uten begrunnelse”. Dette blir av agro- og næringsmiddelindustrien sett på som grovt rettighets-innskrenkende fordi det krever at matprodusenter ”må revidere sin produktmerking, uansett hvor i USA produktene blir solgt”, og fordi USA har vært et ”foregangsland” hva angår genmodifiserte produkter. Dette er ifølge saksøker også et overgrep mot amerikanske forbrukere, fordi, som de sier: ”du må utelukkende spise økologisk produsert mat for å unngå genmodifiserte produkter i dag”.

Med fremragende mor-Nille-logikk hevder de at merking av genmodifisert mat innskrenker forbrukernes valgmuligheter. Vermont skal derfor ikke må få mulighet til å bryte “fundamentale menneskerettigheter” som ytringsfrihet og full valgfrihet ved å be landbruks- og næringsmiddelsindustrien om å sette merkelapper på sine produkter som opplyser om hvordan og med hva maten folk kjøper og spiser er produsert!

Heldigvis lar ikke Vermont seg knekke av søksmålet og trusselen om store økonomiske tap hvis søksmålet får medhold. Delstats-senatet stemte – vel vitende om den økonomiske risikoen – for loven om merking av GMO-produkter og lyttet dermed til folkemeningen som har vært klar i sin motstand mot GMO-produkter (noe som er lett å se hvis man reiser rundt i Vermont der plakater med anti-GMO-budskap er satt opp overalt; ved folks innkjørsler, på jorder, ved matmarkeder og rundt omkring i byenes offentlige rom).

Delstaten, med sitt juridiske apparat i spissen, er klar på at saken skal kjempes for, om så helt til høyesterett. Som deres statsadvokat sier det i et intervju med Global News (se her): ”Vi er klare for kampen. Dette er stort og jeg vil vinne!”. Utfallet av denne rettsprosessen blir svært viktig, ikke bare for Vermont, men for mange delstater i USA. Andre delstater (som Connecticut og Maine) har vedtatt lignende lover, men med klausuler om at GMO-merkingslover først må tre i kraft i andre delstater før de godkjennes i de gjeldende delstatene. Derfor kan en rettskraftig lov om GMO-merking i Vermont føre til at tilsvarende lover vil tre i kraft i andre delstater.

Lille Vermonts kamp mot global matindustri blir derfor avgjørende for det amerikanske folkets rett til å vite hvordan maten deres er produsert. Og ikke minst vil en seier for Vermont fungere som et lite hinder mot at Monsanto & co skal få enda større kontroll over amerikansk og global matproduksjon.

[vsw id=”K1tKh5eh_4I” source=”youtube” width=”620″ height=”349″ autoplay=”no”]

 

 

Relatert

Motstrømstaten Vermont – det bærekraftige landbrukets tilbakekomst i agroindustriens hjemland

Hvem skal eie frøet? En kort film om frihet

Marsjen mot Monsanto og kampen for naturmangfoldet

Aksjonerer for GMO – fri matproduksjon i Norge og verden