Kampen mot monstermastene i Hardanger har blitt film

Hardangeraksjonen - Synnøve Kvamme - Foto: KULTURVERK

KULTURVERK fulgte aktivt Hardangeraksjonen på nært hold i deres kamp for naturlandskapet (les: I kamp mot monstermaster – på tur med Hardangeraksjonen) og den stedegne identiteten i Hardanger mot de inngrep store mastespenn innebærer. Det handlet og om ressurs- og energipolitikk hvor lite holdbare og populistiske argumenter for utbyggingen for lengst har blitt avslørt (les kommentar av professor i filosofi Gunnar Skirbekk). Men det handlet og om noe så fundamentalt som folkemakt mot statsmakt, og på sitt høyeste så mobiliserte Hardangeraksjonen tusener av hardinger og sympatisører fra hele Norge. Filmen Kampen om Hardanger handler først og fremst om de som engasjerte seg, og da ikke minst jentene og kvinnene som holdt det hele i gang mot alle odds, lenge etter at alle andre hadde gitt opp.

Synnøve Kvamme som standhaftig og uredd sto opp for Hardanger, ble et symbol på motstandskampen, blant annet kåret som årets nordmann i tidsskriftet Ny Tid i 2011, har her en naturlig hovedrolle. Denne kampen har i tiden etter aksjonene og fortsatt i retten hvor de har vunnet seire i forhold til bruk av sivil ulydighet .

Selv om kampen om mastene er tapt i denne omgang så har Hardangeraksjonen fått en stor symbolsk betydning for naturvern og lokal identitet.

Filmen hadde premiere på BIFF (Bergens Internasjonale Filmfestival), men man vil prøve å gjøre filmen tilgjengelig for resten av Norge etter hvert i følge regissør Vigdis Nielsen.

Les om lanseringen og se klipp her 

 

Relatert

I kamp mot monstermaster – på tur med Hardangeraksjonen

Masteferd i Hardanger – Et kvad

Slaget om Hardanger pågår nå

Den norske strømkrisen – en bløff

Hardangeraksjonen stoppet mastebygging – sivil ulydighet nytter

Oppdatering om mastemotstanden fra Hardangeraksjonen

Hardangeraksjonen slår leir for mastemotstand

Hardangeraksjonen fortsetter kampen for kultur- og naturlandskapet

Bevar Hardanger – buen som brast så høyt