Danser med haier

shark_HannahFraser

Av René J. Bakke, redaksjonsmedlem KULTURVERK og økologisk praktiker

Oppvisningen til den australske ”havfruen”/undervannsmodellen Hannah Fraser er et uttrykk for aksept: for hva det vil være å leve med naturen på dens premisser. Det er ikke trygt, og det skal det ikke være. Rovdyr skal få lov til å lure bak hvert tre eller, som her, under vann. Det er i søken etter trygghet at vi bygger ned naturen, bygger stengsler mellom oss og den, søker å kontrollere den. Naturen er det den er, og i det øyeblikket vi frykter så setter vi i gang og tvinger og kontrollerer. I motsetning til denne kvinnen som danser med haier.

Naturvern er tankemessig. Det er ikke teknoløsninger og systemer, som ikke løser noe som helst. Det er ingen forskjell på den som glatt hugger ned en hel urskog, og den som sier urskogen må få leve, men ikke vil ha bjørn rekende i nærskogen sin. De besitter samme tanke som sier at naturen må vike for min trygghet og mine behov. De er en del av den felles tanken som eksisterer i grunnvollene av vår sivilisasjon. Damen i videoen viser hva som må til: vi må virkelig gi naturen plass og kunne leve med og i den. La den være det den er i nærkontakt med oss. Det blir ikke noe reelt naturvern før vi er villige til det.

[vsw id=”43Z25E-CrQA” source=”youtube” width=”620″ height=”349″ autoplay=”no”]

 

Relatert

Å leve med ulv – Shaun Ellis eller mannen som lever med ulver

Jakt med skjønnhet og ånd – jakt på naturens egne premisser

Er naturen fascistisk?

Naturen, den fremmede

Det store dyreparkparadokset

Jegeren

Panteren – Rainer Maria Rilke