Ny kald krig? Samtale med Stephen Cohen og John Mearsheimer

A protester walks past a burning pro-Russian tent camp near the trade union building in Odessa

Av Magne Stolpnessæter, statsviter og webredaktør i KULTURVERK

I en episode av RTs CrossTalk (ved Peter Lavelle) fra 28.04.2014 hadde Russlands-eksperten Stephen Cohen samtale med John Mearsheimer, professor i internasjonale relasjoner ved universitetet i Chicago. Begge har til felles at de er akademiske stjerner på hver sine felt. Av Russlands-analytikerne som ble invitert til amerikanske hovedstrømsmedier under Krim-krisen, var Cohen nærmest den eneste som presenterte et alternativ til det vestlige narrativet om Putin som politisk bølle, diktator og en man ikke kan forhandle med.

I likhet med den fortsatt udøde Henry Kissinger, tas han fram som gammel årgangsvin fra en støvete kjeller i ny og ne.  For deretter å bli glemt, til fordel for kommentariatets krigshissende kakofoni. Når en gammel ringrev og undergraver som Kissinger i dag framstår som en edruelig “fredsdue”, sier det mye om det massive forfallet i amerikansk diplomati og utenrikspolitikk. Under den kalde krigen var det i det minste en geopolitisk debatt i USA og Vest-Europa. Noe som i dag dessverre er fraværende, ifølge Cohen.

Både Cohen og realisten Mearsheimer legger hovedansvaret for dagens krise i Ukraina hos Vesten og USA. Hybris kan fort føre til varm krig, mener Cohen. En ny kald krig er altså ikke det eneste verden behøver å bekymre seg for. Er dette virkelig den verste geopolitiske situasjonen siden Cuba-krisen, eller er det en overdrivelse? Situasjonen er iallfall meget flytende og eskalerende (slik de sterke bildene fra deriblant Odessa viser).

Realister og tungvektere som Cohen og Mearsheimer konsulteres altfor sjeldent av mediene i dag. Sett fra kommentariatet i galehuset framstår de nærmest som “kontrære”. Og norske medier er ikke det spor bedre, selv om avvikere som Helge Lurås innimellom kommer til. Cohen og Mearsheimer er sjeldne røster av fornuft midt i demagogikken. Dessverre er ikke dette deres tid. Propagandaen kommer til å male ufortrødent videre uten virkelighetsforankring. Når det er sagt, er det viktig at slike stemmer når fram til stadig flere.

[vsw id=”S9674pRBm6g” source=”youtube” width=”620″ height=”349″ autoplay=”no”]

 

Relatert

Bombeiver og signalpolitikk

Imperiers syklus – Sic transit gloria mundi

Skjøt opposisjonen mot sine egne på Maidan?

Fuck the EU – NRK Dagsrevyen tatt i sitatfusk om Ukraina

Frykten for Russland

Konflikten i Ukraina og Vestens upålitelige analyseverktøy

Gatas parlament og den usynlige verdenskrigen

FRA EGYPT TIL UKRAINA: Vestens konstruksjon av opposisjonsbevegelser

Hinsides høyre og venstre: Claudio Gallo intervjuer Alain de Benoist

Hinsides historiens slutt? – del I

Hinsides historiens slutt? – del II

Apokalypsens fire ryttere – del I