Skjøt opposisjonen mot sine egne på Maidan?

Snipers_Maidan

En lekket telefonsamtale antyder at snikskyttere skjøt både mot politifolk og demonstranter, og slik sett kan deres handlinger ha vært en provokasjon fra krefter som står opposisjonen nær. Hvilket  burde vært den største nyheten idag.

Samtalen mellom EUs utsending Catherine Ashton og den estiske utenriksministeren Urmas Paet har blitt lekket og bekreftet som ekte av de involverte i etterkant . I samtalen fremkommer det at provokatører skal ha plassert snikskyttere som skjøt både mot demonstranter og politifolk:

«There is now stronger and stronger understanding that behind the snipers, it was not Yanukovich, but it was somebody from the new coalition,” Urmas Paet said during the conversation.

“I think we do want to investigate. I mean, I didn’t pick that up, that’s interesting. Gosh,” Ashton answered. (…)

(…)

“And second, what was quite disturbing, this same Olga [Bogomolets] told as well that all the evidence shows that the people who were killed by snipers from both sides, among policemen and then people from the streets, that they were the same snipers killing people from both sides,” the Estonian FM stressed.

Ashton reacted to the information by saying: “Well, yeah…that’s, that’s terrible.”

“So that she then also showed me some photos she said that as a medical doctor she can say that it is the same handwriting, the same type of bullets, and it’s really disturbing that now the new coalition, that they don’t want to investigate what exactly happened,” Paet said. »

Opptaket kan høres her

Her er noen media som skriver om nyheten:

RT
NRK
The Guardian

Om utenriksminister Paets uttalelser skulle vise seg å stemme , antyder det sterkt at noen ønsket en eskalering av konflikten. Om man skal spekulere i motiv, er det at opposisjonen skulle få ytterligere vind i seilene etter at aktivister ble skutt på Maidan. Dette var  hendelsen som startet en media- og folkestorm som rev den valgte regjeringen med Janukovitsj i spissen over ende.  Paet og Estlands utenriksministerium har i etterkant av lekkasjen hevdet at han har blitt mistolket.

Konversasjonen antyder allikevel at ansvaret for eskaleringen av konflikten, og ikke minst dødsfallene på Maidan, ligger et helt annet sted enn hos Janukovitsj. Hvilket peker mot de som ønsket å styrte den valgte  regjeringen i Ukraina for enhver pris. Skulle konflikten eskalere ytterligere mellom Russland og Ukraina, er det i så fall mer enn blodet på Maidan disse kreftene bærer ansvaret for.

Relatert

Fuck the EU – NRK Dagsrevyen  tatt i sitatfusk om Ukraina

Konflikten i Ukraina og Vestens upålitelige analyseverktøy

Gatas parlament og den usynlige verdenskrigen