Lobo – ulven som fikk innflytelse på miljøvernbevegelsen og en hel verden

Lobo and Blanca of the Currumpaw pack

Det kan høres utrolig ut at en eneste vill og frittlevende ulv som levde for over 100 år siden kan ha en innflytelse på hva mennesker over hele verden i dag tenker og føler, men det er faktisk en del av historikken til den verdensomspennende miljøvernbevegelsen.

Av René J. Bakke, redaksjonsmedlem KULTURVERK (les gjerne hans eventyrlige beretning Fem år som bonde i Chile blant oliven og hester)

På slutten av 1800-tallet levde en beryktet overmenneskelig ulv i USA som ble kalt Lobo – kongen av Currumpaw, som tok for seg av tamkveget til rancheierne og viste seg umulig å få has på for cowboyene. Naturalisten og ulvejegeren Ernest Thompson Seton fikk et møte med denne spesielle ulven som påvirket ham så mye at han ble en sentral og instrumental skikkelse i USAs såvidt spirende naturvernsbevegelse på begynnelsen av 1900-tallet. Dette ble senere til det vi kjenner som miljøvernsbevegelsen. USA var i denne epoken verdensledende innen natur- og miljøvern, en bevegelse som slo til noe senere i andre deler av verden.

Høsten 1893 ankom han området og regnet med å ha tatt Lobo iløpet av to uker, men det det viste seg å være en grov undervurdering av Lobo og Seton måtte bli over vinteren som fulgte og utviklet stadig nye metoder å få has på Lobo, uten at han lyktes. En lang serie med forgjeves forsøk endte med et personlig møte med en ulv som merket ham så mye at han aldri mer jaktet ulv, og han gikk over til å jobbe for å verne ulv i en tidsepoke hvor noe slikt var svært uvanlig. Han utga i 1898 boken Wild Animals I have Known med bl.a. historien om Lobo, og boken ble en verdensomspennende nyhet. Seton bedrev aktiv lobbyisme opp mot kongressen og var den direkte årsaken til at en den gangen radikal miljøvernslovgivning ble drevet gjennom. På grunn av Seton oppsto det også en lobbyisme som drev gjennom USAs første fellesstatlige naturvernslovgivning som senere har vært grunnlaget til all naturvernslovgivning i USA.

Seton forsto også at det nytter ikke bare å verne ved lovgivning, men at man må også legge grunnlaget for at mennesket har en følelse for naturen. Han forsto at alle må oppleve naturen for at de skal kunne bry seg om den, og at natur bør være en del av alles oppvekst. Han var derfor delaktig i å grunnlegge den amerikanske speiderbevegelsen (Boy Scouts of America).

Bildet viser Lobo og Bianca, fra ulveflokken Currampaw

David Attenborough formidler historien i denne episoden fra BBC

[vsw id=”c6S7xxksVkk” source=”youtube” width=”640″ height=”360″ autoplay=”no”]

 

Relatert

Å leve med ulv – Shaun Ellis eller mannen som lever med ulver

Jakt med skjønnhet og ånd – jakt på naturens egne premisser

Jegeren

Russlands økologiske mirakel