Sensurert TED-konferanse: “De rike skaper ikke jobber”

For snart to år siden ble den amerikanske entreprenøren Nick Hanauer sensurert av TED etter sitt konferansebidrag. Han våget noe så uhørt som å kritisere sin egen sosiale stand – oligarkiet – og fortelle publikum at “de rike skaper ikke jobber”.

Av Magne Stolpnessæter, statsviter og webredaktør KULTURVERK

TED [Technology, Entertainment and Design] er en årlig konferanse som har pågått siden 1984. Den er opprinnelig basert i Silicon Valley i California, men har i etterkant fått flere filialer i en global målestokk. Under mottoet “idéer som er verdt å spre” har ulike tema innenfor forskning, design, økonomi, teknologi og kultur blitt populariserte via TED. Konferansen har vært en underholdningsscene og et talerør for politikere, popstjerner, filosofer, vitenskapsfolk og forretningsmenn. I all hovedsak har det dreid seg om representanter for etablissementet, men ikke bare.

Takhøyden har imidlertid vært varierende. Enkelte idéer er visselig ikke “verdt å spre” for konferansens bakmenn. Dette gjelder selv den mest forsiktige kritikk av den kapitalistiske gullkalven, noe entreprenøren Nick Hanauer fikk oppleve våren 2012  (å teoretisere enhjørningens eksistens er derimot tilsynelatende harmløst). Sensuren av hans konferansebidrag inntraff for snart to år siden, men er like aktuell å nevne i dag. Man kan fortsatt spørre seg følgende nå som den gang: er TED ikke annet enn de facto nyliberal onani under dekke av kvasi-intellektuelle gevanter? En selvgratulerende arena av og for makten til det bestående?

“Jobs are a consequence of ecosystemic feedback loop between customers and businesses”.

Hanauer fikk riktignok komme til orde på konferansen i 2012, men ble dysset ned i etterkant og usynliggjort. Han våget å utfordre en av de mest inngrodde forestillingene fra den inneværende nyliberale æraen: at rike folk skaper jobber. For Hanauer er dette et dogme på lik linje med det geosentriske verdensbildet før Renessansen da man trodde at jorda var sentrum i Universet. I virkeligheten skaper rike folk jobber kun unntaksvis. Og nesten bare dersom det innebærer materiell gevinst for dem selv. Profitt er alltid det fremste imperativ for kapitalistene, som Hanauer selv innrømmer. Dessuten understreker han at kapitalistene er avhengige av at arbeidstakerne har tilstrekkelig kjøpekraft til å bli konsumenter av deres egen vareproduksjon: “Jobs are a consequence of ecosystemic feedback loop between customers and businesses”.

Substansen i Hanauers tale er viktig, men uansett mindre interessant enn reaksjonene den frambrakte. Folkene bak TED hadde inntil da mest sannsynlig trodd at Hanauer var en av deres egne, men hadde tydeligvis ikke tatt med i sine beregninger hans brodd mot tingenes tilstand. Det mest kontroversielle i dette er at TED – som mange tror er et fritt og fordomsfritt medium – ønsker å tie ihjel det som ikke burde være kontroversielt i det hele tatt. Hanauer tok ikke til orde for noen revolusjon der oligarkiet abdiserer, men en reform av de galopperende sosiale misforholdene i USA. Bidraget hans var ikke spesielt radikalt. Men det skal ikke mer til enn varsom systemkritikk før dogmatikkens voktere søker å marginalisere budbringeren. Videoklippet som ble sensurert har heldigvis blitt tatt hånd om og lever nå sitt eget liv:

[vsw id=”CKCvf8E7V1g” source=”youtube” width=”560″ height=”345″ autoplay=”no”]

Les transkriberingen av talen hans her 

 

Se også dette videoklippet med Benjamin Bratton: “What’s Wrong with TED Talks?”:

[vsw id=”Yo5cKRmJaf0″ source=”youtube” width=”560″ height=”345″ autoplay=”no”]

 

Relevante linker

We need to talk about TED

25 US Mega Corporations: Where They Rank If They Were Countries

85 richest people as wealthy as poorest half of the world

 

Relatert

Slavoj Žižek kritiserer veldedighet

Hva er neoliberalisme?

Occupy Wall Street – Rettferdig, men retningsløs systemkritikk

Hinsides historiens slutt? – del II

Apokalypsens fire ryttere – del II