Hvem skal eie frøet? En kort film om frihet

GMO-fritt-Norge

Motstanden mot GMO er sammensatt. Den handler om det uforsvarlige i å manipulere med naturens byggestener på en måte som har konsekvenser vi ikke aner rekkevidden av. GMO forstyrrer økosystemer som evolusjonært over lang tid har utviklet et finmasket og sårbart samspill, hvor brå endringer kan få fatale konsekvenser for biomangfoldet. Det etisk tvilsomme i det å endre arter for å oppnå profitt er en sak for seg. Men motstanden handler og om matmakt og matsuverenitet. Det er stadig sterkere krefter som globalt går inn for ikke bare eierskap av naturressurser, men liv selv, som frø. Globale virksomheter som Monsanto og Syngenta forsøker å monopolisere global frøproduksjon og bruk av frø, både gjennom patenter og gjennom å fremtvinge industrielle standardiseringer som gjør det umulig eller svært vanskelig å velge andre frøsorter. I tillegg har Monsanto fått mye søkelys på seg grunnet trakassering av bønder i bl.a. USA som vil stå utenfor deres system, men som har opplevd at nabogårders frø har blandet seg med avlingen, for så å oppleve den absurde situasjon å bli saksøkt av Monsanto.

I USA klarte denne industrien å hindre et påbud om at matvarer og produkter med GMO i innholdet skulle merkes i varedeklarasjonen. Det vil si at også friheten til  å velge bort noe som mange synes er en forkastelig manipulasjon av naturen, blir borte.  Denne filmen fra Bondelaget viser på en nøktern og direkte måte hva kampen handler om: frihet, selvstendighet og respekt for naturgrunnlaget. Du får møte David Runyon amerikansk bonde fra Indiana som fikk oppleve konsekvensen av hva det vil si å stå opp mot GMO-giganten Monsanto.

Hvem skal eie frøet?

[vsw id=”qnfbqIEgRQM” source=”youtube” width=”620″ height=”349″ autoplay=”no”]

 

Se og reportasjen fra amerikanske CBS om Monsantos trakassering av småbønder

 

Relatert

Marsjen mot Monsanto og kampen for naturmangfoldet

Aksjonerer for GMO – fri matproduksjon i Norge og verden

Bier og blomster, bønder og business…and I think about love

Permakultur – levedyktig kultur for fremtiden

Agrarrebellen Sepp Holzer

Såkornet – mythbusters for en ny landbrukspolitikk

Motstrømstaten Vermont – det bærekraftige landbrukets tilbakekomst i agroindustriens hjemland