Hvordan sikre din digitale integritet?

Prism_II

I og med faktumet etter Snowdens avsløringer at vi alle ikke bare er sporbare (det er opplagt), men at vi også aktivt overvåkes globalt, dukker spørsmålet om hvordan man best skal beskytte sitt privatliv fra en stat med kikkermentalitet opp.

“If you want to keep a secret, you must also hide it from yourself.”
― Winston Smith i George Orwells 1984

La det være sagt med én gang: om ikke du sitter på stor egenekspertise, store økonomiske ressurser, eller knowhow på statlig nivå, kan du bare glemme å være helt anonym og ikke sporbar på nettet om du kommuniserer aktivt. Bare det at du ikke kontrollerer andre- og tredjepart i en kjede av kommunikasjon gjør at du alltid kan bli funnet i den digitale globale realitet 2013. Som et ekko av 1984, tenker man og føler avmakten senke seg som et vått ullteppe. Men likevel, det er en stor forskjell på å ha et hus bestående av glassvegger med åpen dør og det å ha et vanlig hus med tette vegger og låst dør.  En innbruddstyv kan selvsagt komme seg inn, men det krever mer om man tar visse foranstaltninger.

Med en VPN-tjeneste (Virtual Private Network) sikrer du deg en viss grad av anonymitet i det din IP-adresse ikke er umiddelbart sporbar, og gjør at din ISP (nettleverandør/bredbåndstjeneste) ikke kan gi informasjon om all din gjøren og laden på verdensveven. Tjenestene varierer i både funksjonalitet og kvalitet, men det finnes flere gode tilbydere for personer som ønsker en basisbeskyttelse av sin digitale integritet. Spesielt viktig er det at tjenesten ikke loggfører dine bevegelser, dvs. at de sletter loggene på din bevegelse. En slik tjeneste er Private Internet Access, som er en god og velprøvd «rett frem»-løsning, på Hardware.no finnes en liste over noen av tilbyderne.

Men allerede nå har Mastercard og VISA gjort det vanskelig for betalinger for slike tjenester (VISA gjorde seg jo beryktet ved å blokkere donasjoner til Wikileaks), så man må være forberedt på å velge andre betalingsløsninger (les Piratpartiets beskrivelse av situasjonen). Dette presenterer på en måte sikkerhetshull nummer to, nemlig betalingsløsning. For viderekomne med interesse kan Ripple og ikke minst kryptovalutaen Bitcoins være et alternativ, som gjør deg og dine pengetransaksjoner vanskelig tilgjengelig for uvedkommende.

Ved å velge en annen epostklient enn de store som Gmail, kan man i det minste anta at eposttjenesten ikke har en direktestrøm til NSA og andre overvåkningsorganer, og er i tillegg et tydelig signal til gigantene om at man ikke finner seg i Storebrors skamløse kikker- og kontrollvirksomhet. Et spennende alternativ er Kolab som er et fremtidsrettet prosjekt som gir deg det du kan begjære av en epostklient og mer.

Og når det kommer til søkemotor handler det ikke bare om anonymitet, men at du faktisk skal kunne gjøre et umerket søk for hver gang, uten at dine tidligere preferanser legger markedstilpassede begrensinger på dine søk, slik at for hver gang du søker snevres og snevres ditt digitale univers inn. Det helt klart beste alternativet er Startpage som bruker googles søkemotor, men har lagt et layer/brukergrensesnitt som gjør at hvert søk blir som ditt første søk.

Din nettleser er i seg selv en informasjonssentral som er åpen i alle ender, men ved å velge en som FireFox er du i det minste ikke en del av PRISM i tillegg til at FireFox har mange add-ons som bedrer din digitale integritet. Om du vil ta det et steg videre er Tor Browser Bundle et alternativ.

Prism

Du begynner å skjønne tegningen, poenget er at det ikke krever så mye å gjøre det litt vanskelige for andre å komme trampende ubedt inn i hjemmet ditt. Du kan ikke innbille deg å være anonym i en transparent digital tidsalder og det er allerede tegn i tiden som tyder på at selv om man ikke kan kriminalisere at du er digitalt utilgjengelig eller vanskelig sporbar, vil man gjøre alt for å mistenkeliggjøre dette fra myndighet- og markedshold. Er du ikke å finne på nettet, er du en «loner», i verste fall er potensiell terrorist. Felles for alle totalitære regimer er viljen til å betrakte borgere som unndrar seg det offentlige liv med mistenksomhet og i ytterste konsekvens kriminalisering. Derfor handler det å velge alternative løsninger også om å vise markedet gjennom forbrukermakt (en av de ytterst få potente maktmidler den så mye omtalte «grasrota» har) at man ikke aksepterer privat og statlig overvåkning i uskjønn og total forening.  

På siden PRISM-Break finnes en lettfattelig oversikt over en mengde ulike alternative tjenester hvermannsen lett kan skaffe seg, både gratis og som betaltjenester i tillegg til enkelte tjenester for viderekomne, det anbefales for de som mener menneskelig integritet har betydning også i 2013 og fremover:

PRISM-Break

 

Relatert

Storebror og lillebror ser deg

Ny åndsverkslov krenker privatlivet

Laushetens tid – om Kathrine Aspaas og Raushetens tid