Hjemmelaget leverpostei, usedvanlig enkelt

IMG_2100

Som nordmenn flest har jeg spist mye leverpostei fra barnsben av. Mange forskjellige slag har det blitt, og jeg anser meg nå så postei-erfaren at jeg kan konkludere med mitt inntrykk: Kvaliteten stinker. Det lures mye rart i norsk leverpostei, store mengder stivelse og sukker, råvarer av dårlig kvalitet, overprosesserte ingredienser, overdreven saltmengde, natriumnitritt, unødvendige konserveringsmidler og smaksforsterkere for å nevne noe.

Av Oda Omholt, redaksjonsmedlem KULTURVERK

I en periode slo jeg meg til ro med barndommens gule, runde – lett å oppbevare i skapet, rimelig, og ikke minst en mild og fullstendig kravløs smak. Men den strekker ikke til for en kresen gane, og er et livløst produkt stengt inne i steril hermetikk, som ikke gir en noen videre livsgnist å spise. Lever er en potent råvare full av vitaminer og næringsstoffer, og bør spises så nær sin opprinnelige form som mulig, ikke som en overbehandlet udefinerbar masse av soyafôret svinelever iblandet industriingredienser. Lager du posteien selv, unngår du alt dette, du kan velge hvilke råvarer du vil bruke, og i tillegg vil den smake akkurat slik du vil ha den. Derfor bestemte jeg meg for å la en liten pakning med økologisk kyllinglever få bli med på mitt første eksperiment med å lage leverpostei.

Å lage mat selv betyr full kontroll. Selv ønsket jeg et pålegg basert mest mulig på rene, opprinnelige, økologiske råvarer, og med overvekt av økologiske ingredienser og ikke et e-stoff i sikte kunne jeg si meg fornøyd med produktet. I butikkene finnes det knapt økologisk leverpostei, de som eksisterer er utilgjengelige og dyre, og inneholder som alle andre posteier nitrittsalt, et tilsetningsstoff i kjøttpålegg, spekemat, pølsemat, bacon, osv. man av helseårsaker bør moderere inntaket av.

Oppskriften som følger er ganske enkelt den jeg endte opp med for mine små posteier, leverpostei har et utall forskjellige oppskrifter, med lever fra forskjellige dyr (svin, kalv, kylling, vilt) og mange variasjoner av ingredienser og smakstilsetninger. Finn frem en oppskrift du synes ser bra ut, avhengig av hva slags lever du har, og prøv deg frem! Denne oppskriften er antagelig den enkleste du finner, med svært få og lett tilgjengelige ingredienser, ingen stivelse, ingen kverning av lever og spekk, og minimalt med oppvask. Og så smaker den himmelsk, da.

IMG_2096

Ingredienser:

olje til steking

4 stk sjalottløk, ev. tilsvarende med gul løk
3 ss konjakk ev. annen fruktbrennevin eller hetvin
4 ss smør
300 g kyllinglever i biter
2 dl melk
3 stk egg
2 stk eggehvite

krydderurter
(rosmarin, timian)
salt
pepper

smeltet smør til «lokk»

Fremgangsmåte:

1. Fres hakket løk i olje til den blir blank. Tilsett urter og konjakk og la det småkoke til det er igjen ca. 2 ts av væsken.

2. Smelt smør og fres leveren lett til den akkurat skifter farge. Mos den i en hurtigmikser eller med stavmikser med resten av ingrediensene, den innkokte brennevinen og urtene. Sil røren og klem ut så mye væske som mulig.

3. Smør små, ildfaste former og fyll dem med røren til det er igjen ca. 5 mm til kanten. Sett formene i en langpanne i stekeovn. Hell kokende vann i langpannen halvveis opp på kanten av formene. Stek ved 110 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl.

4. Smelt smøret forsiktig og fyll formene helt. Dryss over litt friske urter før smøret stivner. Smøret på toppen øker holdbarheten, samtidig som det er dekorativt med den gule overflaten og grønne urter.

Kyllingleverposteien bør oppbevares kaldt og er holdbar («uåpnet») i minst en uke.

 

Relatert

Neslesuppe, vårmat av første klasse

Essay: Fremtiden tilhører gourmeten

Ball – mat uten bullshit

The Slow Movement – Langsomhetens filosofi