Redd maten fra kjøleskapet – Tradisjonell kunnskap gir moderne løsninger

kjoleskapgamledager

Kjøleskapet er en oppfinnelse som ikke har eksistert lenger enn at mange nordmenn den dag i dag kan huske en hverdag uten kjøleskap. Mye ble enklere når kjøleskapet kom inn i alle hjem, men en rekke overlegne tradisjonelle oppbevaringsteknikker gikk tapt som følge av den lettvinte teknologien.

Av Oda Omholt, redaksjonsmedlem KULTURVERK

Veldig mange matvarer kan fint holde seg ute av kjøleskapet, og mange varer kan til og med ta skade av å stå for kaldt. Jo fullere kjøleskapet er, jo mer energi forbrukes, og feil oppbevaring fører til unødvendig sløsing med mat.

Teknologi kommer i ulike former, og ofte er det den enkleste teknologien som er den beste. Den koreanske designeren Jihyun Ryou har i prosjektet Save Food from the Fridge overført gammel muntlig kunnskap om grønnsaker og andre matvarer til elegante design som lar matens egne egenskaper styre hvordan den skal oppbevares.

Save food from the fridge

Paprika, aubergine, agurk og squash er egentlig frukter, som har det aller best ute av kjøleskapet, og aller best om du vanner dem lett hver dag. Ryou kaller dem frukt-grønnsaker, og lar dem henge på veggen i en av sine «kunnskapshyller». Epler utskiller ethylengass som får andre frukter til å modne raskere, men hindrer poteter fra å spire. En av hyllene har derfor en mørk skuff til poteter under et brett med epleholdere, noe som er veldig nyttig kunnskap nå som potetene spirer som verst. Litt ris holder kryddere tørre, og egg holder seg i lang tid utenfor kjøleskapet, mens en annen hylle har en vanningsstasjon for vekster som purre og vårløk, og lar rotgrønnsaker stå loddrett i fuktig sand. Kjennskap til hver veksts økologi og egenskaper gjør at de holder seg smakfulle lenger, og smart design og gode løsninger inspirerer til å ta bedre vare på maten vår, og bruke kjøleskapet mindre.

Les mer om prosjektet her.

Prosjektet inspirerer ikke kun til konkrete oppbevaringsløsninger, men får en til å tenke på vårt avhengighetsforhold til en forbruksteknologi som sluker strøm og byttes ut ved hver kjøkkenoppussing. Å øke sin kunnskap om matvarene gjør at man kan forstå mer av fortidens tradisjonelle løsninger, som ble utviklet gjennom generasjoner av prøving og feiling. Dette innebærer vanlig lagring såvel som tradisjonell konservering av kjøtt, fisk, bær og grønnsaker som i dag fungerer mer som smaksteknikker fremfor holdbarhetsteknikker. I en verden med kjøling i alle ledd fra drivhus og plantasjer på andre siden av kloden frem til våre egne kjøleskap i hjemmene, blir sesongenes sykluser gjort irrelevante, og tradisjonelle retter som kombinerer sesongens ulike råvarer mister sin mening. Med bevissthet omkring opphavet og egenskapene til maten vi spiser kan vi ta med oss det beste fra fortiden og bruke nåtidens teknologi på en skånsom og klok måte.