«– Bankene terroriserer hele samfunn» – Øystein Stray Spetalen

 

Stray_Spetalen

I et intervju med tidsskriftet Manifest går Øystein Stray Spetalen hardt ut mot finanskapitalen og bankvesenet som han mener er samfunnsfiendtlig. Spetalen har tidligere  kritisert globalismen og forbruksveksten. 

Han beskriver en virkelighet hvor bankene etter hvert som en enorm gjeldsmengde hoper seg opp uten sikkerhet i realverdier holder samfunnet som gisler. Staten oppretteholder et økonomisk system uten egen bærekraft og som hele tiden er på grensen til kollaps, og når de uunngåelige kollapsen kommer er det folket som får regningen.

I kraftige ordelag uttaler Spetalen seg:

– Det er en gisselsituasjon. Bankene terroriserer hele samfunn. Med råvarespekulasjon driver de matpriser til himmels, eller de setter ulevelig rente på lån stater som Hellas er helt avhengige av. Denne utpressingen rammer befolkningen, og bidrar overhodet ikke til verdiskaping,

(…)

–   De 0,1 prosent på toppen er ikke nødvendigvis innovatører og verdiskapere. De er ofte karrierefolk som har åla seg inn i et finansielt system der de sitter sammen med kompisene sine og tapper systemet for enorme verdier, hevder investoren.

(…)

– Bankene har tjent store penger på bare å flytte rundt på gjeld. Under de såkalte krisetiltakene i EU kunne banker låne inn til 1 prosent rente og så låne ut til Hellas for 6 prosent, for eksempel, forteller investoren.

–  Dette gir bankene enorme inntekter ut av ingenting. Og da går bonusen til direktøren i taket, til 100 millioner i året. Og i styret sitter det folk og nikker og sier at dette ser bra ut. Sånn har det holdt på. De har gjort det med statslån, med usikre boliglån og så videre.

(…)

– Så de har gamblet med andres penger, de har beriket seg grotesk på samfunnets bekostning, men de skal ikke ta regningen. De er parasitter, sier Spetalen.

– Disse finansfolkene er parasitter, men de er beskyttet av kameratene sine, som de har i styre og stell, og de er ofte beskyttet av staten. Jo før resten av samfunnet forstår at dette er parasitter, jo bedre.

(…)

– Alt pratet om frihandel og markedsteorier er latterlige 80-tallsdogmer som faktisk ikke fungerer i virkeligheten. Den kortsiktige gleden ved å flytte industri til fattige lavkostland, hva oppnår man rundt neste sving? Jo, at man underminerer hele bærekraften i sin egen økonomi og skaper en katastrofe for eget samfunn. Dette har jeg forgjeves forsøkt å fortelle til Høyre, sier Spetalen til tidsskriftet MANIFEST.

Les hele intervjuet «Finansterrorisme» hos MANIFEST

 

Relatert

Beretningen om et varslet sammenbrudd

Peak oil i kontekst: Krisene kommer – samtidig

Peak oil i kontekst II: Et Norge uten olje

Pengefølelsen – Hvis mat blir en knapphetsvare, har 2500 milliarder symbolkroner ingen verdi

Hva er penger? – del I – del II og del III

Gunhild Stordalen og GreeNudge rakker ned på naturvernbevegelsen

Fornektelsens historie