MIDWAY – En kjærlighetshistorie for vår tid fra hjertet av Stillehavet

Chri_Jordan_message_from_the_Gyre

Ofte skildres massive menneskelige naturødeleggelser med et mer vitenskapelig eller tabloid tilsnitt, med fokus på tall, katastrofe og dystre fremtidsutsikter. Men kan man skildre konsekvensene av det menneskelige kjøp & kast samfunnet med utgangspunkt i en kjærlighet til et vakkert liv, en livsform, en art; et vesen som lider som direkte følge av vår ansvarsløse sivilisasjon, uten at det blir føleri? Ja. Filmprosjektet MIDWAY – Message from the gyre forteller om sirkulære havstrømmer hvor søppel hoper seg opp som dreper særlig sårbart fugleliv, i dette tilfellet albatrosser på stillehavsøyen Midway. Filmskaper og fotograf Chris Jordan tar seg tiden til å skildre øyens skjønnhet og den hjerteskjærende lidelse de uforvarande albatrossene utsettes for som følge av plastavfallet. Og det er hjerteskjærende, og vakkert, men mest av alt trist fordi den viser realiteten av vår egen økologiske ansvarsløshet og mangel på vilje til å se og ta konsekvensene av handlinger vi vet er gale og som påfører annet liv en smerte de fleste av oss ikke orker å konfronteres med.  Dette er dypøkologi i praksis. Chris Jordan er ikke redd for å gå dypt og personlig inn i temaet, ikke redd for å vise den respekt og kjærlighet han mener naturen og det levende fortjener, som albatrossen, her skildret med enestående skjønnhet:

«Do we have the courage to face the realities of our time? And allow ourselves to feel deeply enough so that it transforms ourselves and our future? Come with me on a journey, through the eye of beauty and cross an ocean of grief and beyond.»

Chris Jordan

 

Se den gripende traileren til filmen som ferdigstilles i slutten av 2013

[vsw id=”218502282″ source=”vimeo” width=”620″ height=”349″ autoplay=”no”]

MIDWAY – Message from the gyre – hjemmeside

 

Relatert

Verdt å dø for

American Beauty – The bag scene

Å REDDE EN HVALS LIV

SØPPELSIVILISASJONEN – VEKST SKAPER SØPPEL

Norsk havørn på den grønne øya – en samtidsfortelling med lykkelig slutt