BHUTAN VISER VEI – verdens første heløkologiske land

Kingdom-of-Bhutan-–-Land-of-the-Thunder-Dragon

Bhutan det lille kongedømmet ved foten av Himalaya er ukjent for de fleste. Nå har dette landet som opprettholder buddhistisk og lokal tradisjon på tross av globalisme gått inn for å gjøre all produksjon økologisk.    

Bhutan som først fikk TV og internett i 1999, har opprettholdt sine tradisjoner strengt tross press utenfra og har hittil heller ikke falt for fristelsen om å legge landet åpent for turistindustrien som stadig er på jakt etter nye «uberørte territorier».  Turisme er strengt regulert for at den ikke skal øve en skadelig innflytelse på det tradisjonalistiske jordbrukssamfunnet. I og med at Mahayana buddhismen som gjennomsyrer Bhutan, er en helhetlig tankegang knyttet til menneske og natur, og at landet aldri har blitt gjennomindustrialisert, er overgangen til en ren økologisk jordbruksproduksjon mindre omfattende enn for et industriland. Men likevel er det radikalt og enestående for en nasjon å faktisk gå inn for et jordbruk som skal være 100 % økologisk med forbud mot alle former for sprøytegifter og kunstgjødsel.

Jordbruksminister Gyamtsho uttrykte det slik under en jordbrukskonferanse i Dehli:

(…) «vi er buddhister, og vi tror på å leve i harmoni med naturen. Dyr har rett til å leve, vi liker å se glade planter og insekter»

(…) «å bli heløkologiske vil ta tid, vi har ikke satt noen endelig frist, vi kan ikke gjøre det i morgen, men vi vil oppnå det fra region til region og fra åker til åker»

Han avsluttet med en håpefull uttalelse:

«forhåpentligvis kan vi gi løsninger. Hva som står på spill er fremtiden. Vi trenger regjeringer som kan ta modige beslutninger nå fremfor senere»

Les mer i The Guardian

Bhutan regnes som Asias og et av verdens lykkeligste land ifølge statistikk, i og med landets valg om å bli heløkologisk vil det nok ligge i toppen uavhengig av statistikk i uoverskuelig fremtid.

Bildet viser et kloster i Bhutan

 

Relatert

Norge, det nye matlandet?

Russlands økologiske mirakel

FN –rapport konkluderer med at økologisk jordbruk kan øke avkastning fra jordsmonnet med 100%

Forbrukskulturen kan gi økologisk kollaps advarer World Watch Institute

Bier og blomster, bønder og business…and I think about love

Til matens forsvar – to bøker av Michael Pollan

10 teser for en sultfri verden