Gunhild Stordalen og GreeNudge rakker ned på naturvernbevegelsen

Gunhild_Stordalen

Gunhild Stordalen rakket ned på naturvernbevegelsen og kampen mot vannkraften da hun lanserte sitt ”klima”-initiativ GreeNudge for NTNU-studenter i regi av technoport.no nylig. Investoren Spetalen advarte på sin side mot forbruksveksten.

«De trodde de kunne redde verden ved å lenke seg fast til ting og strikke sine egne gensere. »

Gunhild Stordalen – styreleder GreeNudge

«Dagens forbrukersamfunn går helt av skaftene. Det kan ikke fortsette slik. Jeg kan ikke si om klodens utforbakke startet for fem år siden eller om det skjer om 50 år.»

Øystein Stray Spetalen – investor

 

I et video-overført foredrag Gunhild Stordalen nylig holdt for NTNU-studenter (se foredraget hos technoport.no ), rakket hun ned på den miljøvernbevegelsen og tidligere aksjonisme mot vannkraft som gammeldags:

–          De trodde de kunne redde verden ved å lenke seg fast til ting og strikke sine egne gensere.

For en trett og døsig forsamling om man skal tolke ansiktsuttrykkene, forkynte hun at de var «generasjon 2.0»:

–          Dere skal ikke forandre verden med faner og fotformsko, fortsatte hun i sin nedrakking av miljøvernbevegelsens pionerer før hun konkluderte med at befolkningsvekst, økonomisk vekst og forbruksvekst var mulig samtidig som man senker graden av utslipp:

–          Bærekraftig utvikling handler om en ting, alle kurver skal opp bortsett fra en, og det er utslippskurven.

Mirakelkuren legen Gunhild Stordalen, som i tillegg til sitt eget initiativ GreeNudge nå sitter i den oljefinansierte lobbygruppen ZERO, foreskrev for en trett forsamling unge ingeniørstudenter var grønn energi og grønn teknologi.

Tidligere i uken gjorde hun seg bemerket gjennom å irettesette investor Øystein Stray Spetalen som hadde uttalt skepsis mot klimaforskningen. Spetalen repliserte på sin side til Dagbladet at forbruksveksten er den største trusselen mot natur og miljø:

(…)

–           Jeg er en agnostiker, en som spør for å finne svar. Det er ikke det samme som å være skeptiker. Det er fortsatt mye jeg lurer på om klimautviklingen, men det er EN konklusjon som er klar allerede:

– Dagens forbrukersamfunn går helt av skaftene. Det kan ikke fortsette slik. Jeg kan ikke si om klodens utforbakke startet for fem år siden eller om det skjer om 50 år.

(…) – Men om 200 år vil dommen fra våre etterkommere være klar: det var umoralsk slik de levde i Vesten i 2013, sa Stray Spetalen engasjert til Dagbladet og uttalte videre:

– Energiregnskapet kan ikke gå opp med det forbruket vi ser rundt oss nå. Vi skal fyre opp hus og hytter, fly verden rundt på ferier og produsere en haug med varer vi ikke har bruk for. Vi skal ha toaletter overalt, vi skal kjøre overalt, vi skal ha reint vann og produsere mat til alle. Det går ikke opp.

Og han legger til: – Ikke vet jeg om det er CO2, vulkaner, vanndamp eller whatever som eventuelt forårsaker en klimaendring. Vi kan vel slå fast at jordkloden har feber. Først må vi finne ut hvor syk pasienten er og hvordan sykdommen vil utvikle seg. Først da kan vi behandle. Klimakvoter og Mongstad hjelper iallefall ikke. Det er tyveri av folkets penger.

Les resten av artikkelen her

Forbruksvekst vil komme mer og mer på agendaen, det berører med all tydelighet både de rikeste og de fattigste på kloden.

 

Relatert

Beretningen om et varslet sammenbrudd

QUO VADIS, NATURVERNFORBUNDET?

Et slag i lufta – en dokumentar om vindkraftindustrien som raserer vår naturarv

I kamp mot monstermaster – på tur med Hardangeraksjonen

Klimameldingens klimatiltak er naturfiendtlige

Vindkraften dreper havørn

PORTRETTET: Synnøve Kvamme – Jeg kan ikke sitte stille og se på maktovergrep

Menneskeskapte klimaendringer er et reelt problem

Riddernes seier over vindturbinene – Kamp mot vindmøller er ikke alltid forgjeves

Nyliberalt dukketeater – Jordsmonnet ofres globalt i skyggen av klimaendringer og forbruksvekst

Den norske strømkrisen – en bløff