HKH Prins Charles – Selvmord å ignorere økologi

HKH Prins Charles, tradisjonalist og perennialist, fikk nylig en pris for sitt livslange engasjement for naturvern og en økologisk bærekraftig livsstil, noe han uttrykte stor takknemlighet for.  Dette tar han som et tegn på at vitenskapen har gitt ham rett i sine intuitive advarsler om et naturfiendtlig samfunnssystem gjennom flere årtier.

Det var i forbindelse med utdelingen av prisen Liftetime Achievement Award fra International Green Awards, at prinsen kom med de sterke og direkte uttalelsene.

«Det er selvmord i stor skala å ignorere naturens grenser og økologi» innledet Prins Charles og advarte om at hvis vi ikke endret utviklingen vil vi «fordømme fremtidige generasjoner til en «uutholdelig giftig og ustabil tilværelse». I en tale i forbindelse med tildelingen av prisen kom prinsen med sterke formaninger til samtiden om å snu en utvikling han ser på som destruktiv:

«Det føles sannelig som et helt liv siden jeg følte meg kallet til å si noe om, og ennå mer å gjøre noe med, for å belyse hvordan vi beveger oss mot et punkt hvor det ikke finnes noen vei tilbake» (…) «Vi presser naturen forbi hennes begrensninger; vi bryter en grense etter den andre her på jorden» (…)

«Hvis vi fortsetter som før vil virkningene av denne utviklingen og nedgangen for menneskelige samfunn globalt bli i en slik skala at jeg knapt klarer å forestille meg det» (…)

«Vi kan ikke fortsette med å tro at Jorden på en eller annen måte vil fikse det mens vi fortsetter å forbruke hennes ressurser uten grenser» (…)

Prins Charles spøkte med at etter alle årene hvor han har blitt kalt en ’crank’/galning, for å ha hevdet sine synspunkter om naturvern, økologi og en bærekraftig utvikling – følte han at æren nå var gjenopprettet, i og med at hans intuitive og instinktive følelse av at noe er alvorlig galt nå støttes massivt av mange ulike forskningsfelt.  Ifølge ham er mennesket ennå langt fra en forståelse om at «vi er faktisk natur».

Han endte sin tale med denne direkte formaningen:

«Vi er ganske enkelt nødt til å endre kurs»

Tidligere prisvinner er bl.a. Sir David Attenbourough.

Les omtale av prisen her

Les omtale hos Green Awards

 

Relatert 

Filosofprinsen – HRH Prince Charles

David Attenborough og vitenskapsfolk advarer mot befolkningskatastrofe

The Tree of Life – En film om Gud, menneske og natur

Befolkningskrisen – en kommentar

Arne Næss i 100: Fortsatt aktuell?

Fornektelsens historie