Fra jord til bord – Øverlandel Økohelg 2012

En fullspekket økohelg i regi av Slow Food og Øverland Andelslandbruk gikk av stabelen i Bærum nylig. Baking med gamle kornsorter, partering av lam, raw-food, økomarked, foredrag om dokumentert helseeffekter med et økologisk bevisst kosthold, var noe av det som sto på det rikholdige programmet.

Av Oda Omholt og Alexander Viken, redaksjonsmedlemmer KULTURVERK

Under mottoet «fra jord til bord» ville Slow Food Norge i samarbeid med Øverland Andelslandbruk vise i praksis hva en økologisk bevisst matkultur innebærer. Derfor inviterte de medlemmer og ikke-medlemmer til en full helg hvor man både i praksis og teori fikk ta del i de sammenhenger som inngår i prosessen med å få maten på bordet.

Slow Food

Slow Food er et globalt nettverk for lokal i matkultur, kortreist mat, som understreker prinsippet om at mat skal være god, ren og rettferdig. Rettferdig for dyr, for natur, for bonden – og for den som skal spise. Men for Slow Food holder det ikke med at maten er sunn, den skal òg være velsmakende.

–  Slow Food-bevegelsen oppsto i Italia i Piemonte, og har siden spredt seg til å bli en global plattform som fokuserer på lokal matkultur- og tradisjon.  På den måten kan man si at bevegelsen markerer seg mot en global monokultur av industrialisert mat og fast food. Vi er for et mangfold av autentiske og levende matkulturer med utgangspunkt i de områdene vi bor og lever i.  Mat er kultur, identitet, minner, opplevelser og glede, og omfatter mye mer enn bare å bli mett, sier Per Christian Bakken, styreleder i Slow Food Asker og Bærum lokallag.

Tidligere i år har Slow Food Asker og Bærum hatt et økolamprosjekt (GPS-lam fra gård til gryte), hvor man har kunnet kjøpe eget lam, og følge det fra fødsel til matbordet, også på beite med GPS.

–  Vi skal kjenne historien som ligger bak det vi legger på tallerkenen. Først da yter du både dyret og bonden respekt, først når vi kjenner hele prosessen, ja, hele syklusen hvor natur, dyr og menneske inngår, kan vi snakke om en matkultur. Jeg tror nettopp derfor har dette blitt så populært, fordi det gir barnefamilier og andre interesserte som lever i en urban hverdag en unik mulighet til i en å ta del i denne prosessen, og dermed også kanskje bli ennå mer bevisste i sine valg av råvarer og mat, understreker Bakken.

Øverland Andelslandbruk

Øverland Andelslandbruk tilbyr sine andelshavere økologiske grønnsaker i alle sesonger, hvor man òg får muligheten til å ta del i hele prosessen med dyrking av mat, basert på dugnadsånd, læring og felles interesse. Fra Øverland springer og mange andre idealistiske prosjekter, så mange av de tilstedeværende på økohelgen er gjerne andelshavere og medlemmer i minst én øko-organisasjon til. Øverland var de første i Norge til å benytte denne driftsformen som blir stadig mer populær.

Ved å ta i bruk råvarer fra Øverlands jorder og Slow Foods lammeprosjekt, fikk man egenprodusert mat til økohelgen som siden ble foredlet i kursene og servert de fremmøtte under en stor og velsmakende lunsj.

Slow Food stilte med sitt eget lam, Lambert, som nylig ble slaktet på mobilslakteri, som tar hensyn til både dyrevelferd og kvalitet på kjøttet.

Kurshelg

Johan Persbråten, sauebonde i Bærum, var ansvarlig for parteringskurset, hvor de fremmøtte i alle aldre fikk innføring i hensiktsmessig partering, og mange gode historier på kjøpet. Han kunne fortelle om utfordringer med rovdyr som gaupe, og gjeting som han omtalte som «det beste arbeid som finnes». Det sto hverken på innsats- eller lærevilje når kursdeltagerne fikk prøve seg, og de fleste kunne konstatere at det var lettere enn de hadde trodd. Ikke et stykke gikk til spille og for mange var det nok overraskende å se hvor mye mat som finnes i et lam bare man vet å utnytte det rett.

Senere på dagen ble mye av lammekjøttet brukt til et pølsemakerkurs, i regi av Hege von Krogh Weltz. At pølsemaking er en sosial aktvitet, var ikke vanskelig å se på deltagerne som ivrig stappet økopølser i naturtarm.

Raw Food-kurset (råmat, er kanskje et nyord å vurdere?) av SANABONA tilbød en innføring i det å lage desserter og sjokolade med naturens egne sunne råvarer, og med selvsmaking kunne man konstatere at sjokolade og kaker utkonkurrerte sine mer usunne konkurrenter glatt på smak.

Johan Swärd og baking med gamle kornsorter

Johan Swärd, biodynamisk gårdbruker og Nordens fremste ekspert på gamle nordiske kornsorter, var det mange som hadde sett frem imot å møte. Hans kurs i baking med gamle kornsorter var fulltegnet, og i de tre timene kurset varte lot Swärd ikke et minutt gå til spille. Han forklarte med intenst engasjement at baking med eldre kornsorter ikke er en generisk prosess hvor man slavisk kan følge en oppskrift, men at man må forstå kornet og råvarenes egenskaper for slik å få den gode baksten. En bakst som blir av en ganske annen kvalitet enn hurtigvarianten, og i tillegg er langt rikere på næringsstoffer, ikke minst protein.

Økoseminar

Dagen etter var det økoseminar som ble innledet kraftfullt av Jolien Perotti og Hanne Torjusen (forsker ved SIFO på gravide kvinner og effekten av økologisk kosthold) og omhandlet dokumenterte helse- og miljøeffekter av økologisk kosthold.  Åpenbart provosert av VGs påstand om å knuse «mytene» om at økologisk mat er sunn, kunne de dokumentere positive helseeffekter, som sett i sammenheng viste klart fordelene av et giftfritt kosthold både for mennesker og natur.

Debatten gikk livlig og fritt i den fullsatte salen, og foredragsholderne tok seg god tid til å svare på spørsmål underveis.

Siden kunne biodynamisk bonde Eric Brinkhof fortelle om sine erfaringer med birøkt på bienes premisser. Hvor biene behandles som del av et økosystem hvor alle deler henger sammen, i en tid hvor biedøden truer fremtidens landbruk globalt. Hans budskap om at vi skal lytte og lære av naturen, ikke omvendt, gikk tydelig hjem hos tilhørerne.

Etter et økomarked med innlagt lunsj, hvor markens grøde fra kurshelgen ble fortært med synlig og hørbar glede, satte Stephen Barstow fargesterkt punktum for helgen med «Jorden rundt med 80 planter som smaker – Introduksjon til perma-grønnsakshagen med spiselige trær, busker, stauder og klatreplanter».

Øverlandel Økohelg 2012 var et arrangement som klarte den ofte vanskelige øvelsen å omsette teori i praksis, som viste sammenhengene mellom det du spiser i hverdagen, matkulturen og bevissthet og omsorg for naturgrunnlaget. Arrangørene lyktes med å forene matglede med kunnskap, og knuste mytene om at det er vanskelig å være økologisk bevisst i hverdagen. Igjen fikk man slått fast at endring ikke kommer gjennom passiv læring, men gjennom aktiv deltagelse. En helg som dette er en god begynnelse på et sunnere og rikere hverdagsliv og verdt mer enn én gjentagelse.

Slow Food Norge

Øverland Andelslandbruk 

Andelslandbruk i Norge 

Her kan du bestille økologiske gamle kornsorter: http://spesialkorn.no/

 

Relatert

Fellesskap nytter – Markens grøde kommer ikke fra butikken

SPIS SØRLANDET – et skritt mot en bedre matkultur

Oikos slår hull på påstander om økologisk mat

Bier og blomster, bønder og business…and I think about love

Til matens forsvar – to bøker av Michael Pollan