Neslesuppe, vårmat av første klasse

Et vårtegn like sikkert som hvitveis og linerle, er den av mange undervurderte rakkeren brennesle. Den er full av vårlig vitalitet med mer vitaminer og mineraler enn det meste, og den beste måten å høste denne bomben av sunnhet er å lage en deilig, enkel suppe som nytes med glede over å kunne forvandle forhatt ugress til ettertraktet gull.

Av Oda Omholt, skribent KULTURVERK

De ca. 15 centimeter høye skuddene nå om våren inneholder opptil tre ganger så mye protein som kål, har høyere næringsinnhold og mindre oksalsyre enn spinaten, er en særlig rik kilde til jern, og inneholder vitamin C, og mange, mange mineraler, sporstoffer og flere vitaminer. Den vokser overalt og er lett tilgjengelig for de fleste, og burde for all del utnyttes av alle og enhver! Les mer om neslens fortreffelighet hos Urtekilden.

En av de første virkelig varme vårdagene i april la jeg merke til de små, friske skuddene som viste seg i veikanten på en strekning jeg stadig går. Jeg kom i minne de mange gangene jeg hadde brent meg som barn, men også de mange gangene min mor hadde lagd den knallgrønne suppen av brenneslen fra bak kompostbingen i hagen på våren, og fikk vann i munnen ved tanken på hvor godt det hadde vært. «Det må jeg lage snart!» tenkte jeg, og ikke mange dager etter sto jeg på knærne med saks og oppvaskhansker og snippet små neslekrabater oppi en bøtte. Jeg hadde fått plukke noen flotte økologiske egg på gårdbesøk på Persbråten gård, og tenkte det var en god anledning å spise disse herlige selvplukkede eggene med en herlig selvplukket suppe. Forbipasserende ga meg sine skråblikk der jeg satt og nappet ugress, men jeg ristet bare på hodet for meg selv ved tanken på alt det fantastiske de gikk glipp av. På kort tid var bøtten full av struttende vekster, det gikk overraskende lett og fort, og best av alt; ingen blemmer, det sørget hanskene godt for.

Jeg brukte nesten hele tilitersbøtten i suppen, den lille resten av neslene jeg ikke brukte tørket jeg med ovnsdøren på gløtt på lav temperatur for å bruke til te og krydderdryss i mat.

Under følger en svært enkel oppskrift på en næringsrik og smakfull neslesuppe, basert på en oppskrift fra siste Ren Mat fra Oikos. Oppskriften rekker til fire personer, eller to personer på to dager. Suppen blir enda bedre dagen etter, som så mye annet!

En gryte full med nesleskudd
1 l kyllingkraft eller annen kraft eller 1 l vann og en terning eller to med kyllingbuljong eller annen buljong
2–3 hvitløksfedd (avhengig av hvor glad du er i hvitløk)
2 dl kremfløte
salt og pepper

Skyll neslene godt i kaldt vann i et kar eller i kummen for å fjerne støv og korn (de brenner ennå, husk hansker!).

Fjern grove stilker hvis det er noen, de unge skuddene om våren er stort sett frie for disse.

Kok opp neslene og hvitløken i kraften, evt. buljong og vann, og la koke i om lag 10 minutter.

Kjør suppen jevn med stavmikser eller i matprosessor, spe på med fløten og kjør noen runder til. Kok videre i noen minutter.

Smak til med salt og pepper.

Hardkok noen egg mens du lager suppen, server med halve egg i suppeskålen, godt brød med smør ved siden av, og nyt den rene vårsmaken!