Umuligheten av å leve – Stig Sæterbakken – Atmosphere – Joy Division

«Det er noe uendelig trist ved alle barn, de være så glade og lykkelige de vil. Et foranskutt sorg, om det går an å bruke et slikt uttrykk? Hvor skulle den ellers komme fra, hvis ikke fra alt som venter dem? Det å ha vært barn er vår store sorg i livet. Vi går jo rundt og bærer på et dødt barn, helt til vi dør. I den forstand er det allerede for sent å ta livet av seg, ettersom man, idet man kommer så langt som til å ønske sin egen død, allerede er død. Det er kanskje grusomt å måtte innrømme det, men livet kommer alltid selvmorderen i forkjøpet, ved allerede å ha drept det i ham eller henne som kunne opprettholdt ham eller henne. Selvmordet er sånn sett den bortkastede handling per definisjon, snytt for alt, selv den bortkastelsen som motiverer den, forestillingen, romantisk, om en siste gjenværende mulighet til å gjøre noe med det, i betydningen kaste bort selve forutsetningen for å gjøre noe med noe som helst, dvs. en selv og ens eget liv.  Sannheten er at det er ingenting å ta livet av. Akkurat som det er ingenting å leve for. Ikke noe tilbake, verken liv eller død. »

[…]

«Hvis det er noen oppgaver igjen til diktningen — noe den kan, som ingen andre kan — må det være å ta denne sorgen, selve umuligheten av å leve — som samtidig er umuligheten av å dø — innover seg til fulle og forsøke, hvis mulig, å gestalte den og reflektere over den, gjerne med en innlevelse blottet for hensyn av noe slag.»

Stig Sæterbakken, Fra «Umuligheten av å leve», Flamme Forlag 2010

 

Atmosphere – Joy Division

Walk in silence,
Don’t walk away, in silence.
See the danger,
Always danger,
Endless talking,
Life rebuilding,
Don’t walk away.

Walk in silence,
Don’t turn away, in silence.
Your confusion,
My illusion,
Worn like a mask of self-hate,
Confronts and then dies.
Don’t walk away.

People like you find it easy,
Naked to see,
Walking on air.
Hunting by the rivers,
Through the streets,
Every corner abandoned too soon,
Set down with due care.
Don’t walk away in silence,
Don’t walk away. 

 

[vsw id=”8025003″ source=”vimeo” width=”600″ height=”270″ autoplay=”no”]

 

Stig Sæterbakken [1966 – 2012] ble bisatt i Lillehammer kirke i dag, farvel. 

 

Relatert

Stig Sæterbakken – ensom mot den kompakte majoritet