Unngå de skadelige hormonhermerne – Hormonsjekk.no

Hormonforstyrrende kjemikalier i kosmetikk- og pleieprodukter, deriblant parabener som en kan ha hørt om, men også mange andre stoffer, påvirker menneskekroppen på et svært ugunstig vis. Oppdatert: Nå kan du laste ned en hormonsjekkapp til både Android og Iphone!  

Av Oda Omholt 

Det er ikke en lite imponerende mengde produkter folk her til lands smører, dusjer, gnir, peeler, kurer og dekker seg med for sin skjønnhets og velværes skyld. At store deler av disse nå til dags for mange helt uunnværlige kremene, såpene, sminkene og vindunderkurene er fullstendig unyttige og heller et symptom på en nærmest pervers overflod som får folkeslag med for mye penger til å finne på behov de ikke har, er en sak i seg selv. At det er sjelelig skadelig med konsumkultur har mange regnet seg til, men at disse ovenfornevnte pleieproduktene også kan være helt direkte fysisk skadelige er det dessverre ikke mange nok som er klar over.  Fire av ti vanlige kosmetiske produkter inneholder av i dag hormonforstyrrende stoffer. Forhåpentligvis blir det færre, og ikke flere med tiden. 

Forbrukerrådet jobber for at bruk av alle slike hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk- og pleieprodukter skal forbys, og det med god grunn. I et svært informativt, nyttig og viktig verktøy kalt «Hormonsjekk» lar de forbrukerne søke på produktnavn og se om de inneholder hormonhermere, slik at man dermed kan styre unna disse skadelige produktene og heller velge et sunnere alternativ.

Ingen slipper unna hormonhermernes potensielt skadelige effekt. Forbukerrådet opplyser: «Disse stoffene kan påvirke hormonsystemet vårt, og føre til tidlig pubertet hos unge jenter, misdannede kjønnsorgan på guttebabyer, dårlig sædkvalitet hos menn og økt risiko for testikkelkreft. Selv om et produkt kan inneholde svært små mengder av et stoff, kan det i kombinasjon med andre tilsvarende mengder likevel ha skadelig effekt.»

Dette er et viktig verktøy, absolutt aller mest for familier med barn og ungdom, da disse vil kunne påvirkes mest, men ettersom stoffene påvirker også den voksne delen av befolkningen på et svært uheldig vis, bør alle være svært varsomme med hvilke produkter de benytter seg av i sin daglige pleie. Det finnes bedre, mer miljø- og helsevennlige alternativer, og alle har mulighet til å kutte ned på forbruket og stemme med kronene sine på de produktene de velger å kjøpe.

Forbrukerrådet har også laget en egen app til iPhone med dette verktøyet, hvor man i tillegg enkelt kan scanne strekkoden på emballasjen og få informasjonen raskt og enkelt opp. Last appen ned her. Applikasjonen vil bli tilgjengelig for androidtelefoner på nyåret 2012.

De fire verste stoffene er parabener som brukes som konserveringsmiddel i produker, og forekommer i former som propylparaben, buthylparaben, isopropylparaben og isobuthylparaben. Se etter disse på innholdsfortegnelsen på produktene du har hjemme, og søk i Hormonsjekk for å være sikker, da ikke alle de hormonforstyrrende stoffene er parabener, men har ganske intetsigende kjemiske navn slik som ethylhexyl methoxycinnamate. Selv produkter som skryter på seg å være naturlige osv. har vist seg å inneholde disse stoffene. Det beste du kan gjøre, opplyser Forbrukerrådet, er å velge svanemerkede produkter; de tar hensyn til helse og miljø generelt, og vil heller ikke inneholde hormonforstyrrende kjemikalier. Svanemerket er nok i Norge din beste garanti for at du gjør det rette valget.

Hormonsjekk.no 

Nedlastning for Android 

Relatert

Oikos – Økologisk Norge kampanje mot E-stoffer