Matstreif – norsk matfest

Matstreif, norsk matkulturs største matbord, gikk av stabelen for syvende gang, og etter trengselen å dømme, er det mer populært enn noensinne.

Matstreif som er et arrangement i regi av Innovasjon Norge med konseptet Bondens Marked sterkt tilstede, har som målsetning å «styrke stoltheten og entusiasmen for norsk mat og norsk matkultur, og å «øke kunnskapen og bevisstheten blant publikum rundt norsk mat og demonstrere bredden av norske råvarer.» KULTURVERKs medarbeidere tok turen lørdag formiddag, passelig sultne. Bordet var som sist duket sentralt i Oslo på Rådhusplassen. Vi var visst ikke de en eneste som hadde fulgt appetitten, for det var tjåkfullt, både av publikum og deltagere. Utvilsomt hadde vi entret Norges største matsjå, og her dreide det seg ikke om å se og bli sett, men om å se, la seg inspirere, bli sultne, handle og spise. Her fantes mat av enhver tenkelig sort med utgangspunkt i norske råvarer, både foredlet og ferskt, fra smør og oljer til vilt og fisk som svømte i kar. Det var lukter i luften, stekt, røkt, kokt, en ivrig auksjonist sto foran lass med fisk og auksjonerte skambillige matvarer for de som ga bud der og da. Gamle dagers martnar kom en i hu.

Tilbudene var så mange og rikholdige at den eneste måten å få noen oversikt var å ta runden gjennom fisk, spekemat, ost, vilt, grønt, bær, sopp, fast og flytende, for så å ta runden igjen når man hadde fått oversikten. Til forskjell fra hverdag med frysedisker og konforme matkjeder, hvor «billig» skriker til en i grelle farver, ble de ulike godsakene her presenterte med stolthet, entusiasme og kyndighet; det hersket en nær relasjon mellom produsent og produkt. Det var ikke bare mat, men matkultur og mattradisjon som her ble servert, og ikke minst innovasjon. Oljer, nye oster, urter, krydder, iskrem, sjokolader og nytt fra spekefjøla, for ikke å si et utall nye småskala ølsorter – tiden har så visst ikke stått stille i mat-Norge, selv om stedene de fleste kjøper sitt daglige brød ikke henger helt med, ennå. Med unntak av en høyst malplassert VG-kaffebod, som med sitt skrikende tabloide nærvær var en torn i øynene, var det kvalitet som sto i høysetet, men likevel var det langt fra noen snobbistisk epikurisme som dominerte.

Det var definitivt det folkelige som sto i sentrum, samtidig som det for en gangs skyld ikke handlet om «billigst-er-best»-hysteriet mange nordmenn er suggerert av. Små og store aktører fikk stå side om side, alt fra enkeltstående bønder til regionale nettverk. Selv om mat sto i fokuset fikk man og et godt inntrykk av det regionale kulturelle mangfoldet generelt, maten fra Nordmøre ble solgt, servert og presentert av nordmøringer. Økologisk og kortreist mat var her godt representert, med informasjonsstander så vel som ulike aktører med sine varer.

Interessant nok var og Steinerbevegelsen tilstede, og har gjennom sitt tidlige fokus på biodynamiske produkter og økologisk tenkning og livsstil på mange måter vært foregangseksempler i Norge og Europa.

For de som måtte mene at norsk mat ikke har folks interesse, eller at norsk matproduksjon er avleggs, dårligere enn ellers i Europa og andre lignende dårlig begrunnede myter som får passere, så beviser dette det motsatte. For her var det ingen mangel på godt norsk, som dessverre ofte er en misvisende term i markedsføring.

Om man skulle klage på noe, måtte det være at flere godbiter alt var utsolgt fra dagen før. Kanskje man til neste år kunne ordnet med en bestilling på forhånd for henting fra de ulike bidragsytere som var interessert, så ville man både kunne øke omsetning og interesse i forkant. Uansett, dette var et positivt tegn og at feiringen av ny og gammel norsk matkultur var vellykket. Stemningen blant folk var en ganske så annen enn den nærmest apatiske som møter deg på de landsdekkende rimi-ramabutikkene. La oss bare håpe at flere av disse kulinariske herlighetene ikke bare blir forbeholdt festbordet, men og matfatet i hverdagen der de hører hjemme. Vi for egen del dro som mange andre hjem fornøyde, mette og alt annet enn tomhendte, med fornyet inspirasjon til å gi oss kasseroller og kjøkken i vold.

MATSTREIF 2011

 

Relatert

SPIS SØRLANDET – et skritt mot en bedre matkultur

REMA sier nei til burhøns – Viktig steg for dyrevelferd

Oikos – Økologisk Norge kampanje mot E-stoffer

Dyrevennlig mat?

Økologisk melk er sunnere