Satoyama: Japans hemmelige skog – NRK dokumentar

Satoyama er et område og et begrep i Japan, som betegner sonen hvor fruktbar jord møter foten av fjellsiden (sato betyr dyrkbar, levelig land, eller hjemland; yama betyr fjell). Her drives et tradisjonelt landbruk som en levende pakt mellom menneske og natur. Mennesket bruker, men misbruker ikke de rike ressurser som finnes i denne sonen. Det biologiske mangfoldet og respekten for dette er fremtredende i det kultiverte landskapet som balanserer kultur med natur. Satoyama er under trussel som det meste av naturen der moderniteten trenger frem, som kunstgjødsel og mangel på rekruttering av unge til å opprettholde den tradisjonelle driften og virksomheten. Likevel er Satoyama-sonene fremdeles en høyst levende del av tradisjonell japansk kultur og landbruksvirksomhet.

Se den vakre og inspirerende dokumentaren på NRK NETT-TV

Se og Sir David Attenboroughs dokumentar om Satoyama i to deler:

Del I

[vsw id=”21077544″ source=”vimeo” width=”601″ height=”338″ autoplay=”no”]

Del II

[vsw id=”21224715″ source=”vimeo” width=”601″ height=”338″ autoplay=”no”]

 

Relatert

Slåttekurs på Ryghsetra – Bevaring av biologisk mangfold og kulturlandskap i praksis

Agrarrebellen Sepp Holzer

Biodynamisk jordbruk og respekten for naturen – En dansk film

Permakultur – levedyktig kultur for fremtiden