REMA sier nei til burhøns – Viktig steg for dyrevelferd

REMA 1000 vil nå slutte salget av egg fra burhøns i sine butikker til fordel for egg fra frittgående høner. Dette er et viktig skritt i riktig retning bedre dyrevelferd i norsk landbruk, og viser at næring og ideal ikke behøver å være fremmede for hverandre. Mens miljøer opptatt av dyrevelferd jubler, raser fjørfeindustrien forutsigbart over dette, og påstår med utgangspunkt i ekspertutvalg fra EU at såkalt miljøinnredning for burhøns som er lovpålagt fra 1.1.2012 ikke står tilbake for de mer naturlige vilkår som frittgående innhegninger tilbyr. Dette virker lite troverdig sett i forhold til realiteten og hva andre internasjonale organisasjoner uttaler.

Som en eggprodusent uttaler megetsigende til Nationen:

– For meg som produsent er miljøbur absolutt mindre tidkrevende enn frittgående høns, sier han.

– Dersom du selv var en høne, og fikk valget mellom å leve i frittgående system eller miljøbur, hva ville du valgt?

– Hehe … Jeg ville nok kanskje ha valgt frittgående. Jeg ser jo at de har det litt bedre der.

Les mer her

Som eksperter uttaler, så er det kun økologiske egg som tilsvarer den idyll mange får av flaksende høner omkring et stabbur, når de leser merkingen «frittgående». Likevel er det et viktig steg i riktig retning når REMA 1000 nå sier  nei til egg av burhøns i sine butikker. Det viser at dyrevelferdsetikk kan finne veien til store kjeder og at det finnes stort potensial for forbrukermakt på dette området som kan fremtvinge en økt satsning på økologiske produkter. Og da REMA er en stor markedsaktør gir dette ringvirkninger til andre kjeder, og igjen til produsenten som om ikke av etikk, så ut fra markedsandeler, vil endre sine produksjonsforhold for høner. Dette kan love godt for andre dyr og virksomhetsområder i norsk landbruk og matvareproduksjon.

Les bakgrunn hos Oikos

Dyrevernalliansens kampanje for frittgående høns

Relatert

Dyrevennlig mat?

Om slakteriet hadde glassvegger…