Sommernattas symfoni

Sommeren 2006 ble en konsert med utgangspunkt i tradisjonelle folketoner arrangert i Fiskum gamle kirke i Øvre Eiker, Buskerud fylke. Bak fremførelsene stod de kjente og kjære musikerne Steinar Ofsdal, Kirsten Bråthen Berg, Bjørn Ole Rasch og Annbjørg Lien.

Av Kjell Brevik

Steinkirken fra 1250 ligger i naturskjønne omgivelser ved det fuglerike Fiskumvannet og anvendes i våre dager mest ved spesielle anledninger. Den naturvernengasjerte fotografen Ulf Myrvold har, med sin særegne teknikk, dokumentert både dyre- og kulturlivet slik det utfolder seg i skjønn forening. Filmens eminente skaper står også bak flotte produksjoner som Tusenårstreet – en verden på rot, Oslofjordens hemmeligheter, Skandinavias jungel og Veiviseren i villmarka – alle laget for NRKs Ut i naturen. Hans karakteristisk oppriktige og levende fortellerstil formidler bilder og stemninger på en utrolig god måte, ispedd verdifulle lokalkunnskaper om artsrikdom og kulturhistorie.

Sommernattas symfoni innledes med Annbjørg Liens vakre komposisjon «Galadriel», et musikalsk kunstverk inspirert av J. R. R. Tolkiens legendarium. Sammen med Myrvold får vi oppleve at livet sakte, men sikkert vender tilbake til våtmarksområdet og den «sjølfreda» skogen ved middelalderkirken. Takket være respekten for den ærverdige bygningen, viet Hellig-Olav, og dens omgivelser har naturskogen fått ligge i fred der og «villniset» har lagt grunnlaget for en oase som bl.a. bugner av fugleliv i vår- og sommermånedene.

Atmosfæren i gudshuset er upåklagelig og veksler mellom henrivende slåtter og latter. Men også utenfor bygget er luften mettet av toner og stemninger. Folketonene uttrykker en naturnærhet og -kjærlighet som er til å ta og føle på. Myrvold har klart å fange denne og skapt en helhet ut av den og naturen omkring. Filmen åpner våre vare sanser for sommernattas symfoni og ingen som lever seg inn i den vil sitte upåvirket tilbake. Sov ikke bort den nordiske sommernatta.

Sommernattas symfoni – NRK Ut i Naturen


Relatert

Tusenårstreet – en film om Mollestadeika