Norske museumssamlinger på nett – Digitaltmuseum.no

Nasjonalmuseet kunngjorde nylig at deler av deres samlinger er digitalisert og gjort tilgjengelig på nett gjennom det nystartede digitaltmuseum.no. Her finnes ikke bare Nasjonalmuseets samlinger som omfatter arkitektur, design, kunst, samtidskunst, kunsthåndtverk, men òg andre nasjonale og regionale samlinger. Blant disse kan nevnes Norsk Folkemuseum; Maihaugen og Romsdalsmuseet. Det siste regionale imponerer med antall objekter og bredde i samlingen, og det var interessant å kunne søke egne familiebilder som man ikke visste fantes. Samlingene er på ingen måte komplette og mye gjenstår, men flere samlinger vil tilsluttes og flere objekter vil bli digitalisert, og gir således rikt kildemateriale for den interesserte. I tillegg kan man bli sporet til å oppsøke institusjonene og ta et verk eller en gjenstand i nærmere øyesyn.

Det fine er at store deler, ja største delen av samlingene er stuet bort på arkiver, men nå får man i det minste tatt en titt på dem. Som for eksempel tegningsunderlaget til vidunderet Halfdan Egedius, som døde alt for ung 21 år gammel i 1899, men som etterlot seg en makeløs produksjon.

Man kan søke på navn, uttrykk, tema, emne, form, ja alt hva man måtte finne på. Man kan òg legge til tagger, eller skrive kommentarer, sågar bestille høyoppløste digitalversjoner som leies ut av det respektive museum. Dette erstatter ikke på noen måte det å besøke samlingene, men gir godt grunnlag for mersmak, i tillegg til at en hel del gjenstander du aldri vil få se utstilt som ligger arkivert, nå blir tilgjengelige.

Så gå og se