Internasjonalt skogår – 2011

I år er det internasjonalt skogår som etterfølger biomangfoldåret 2010. At FN utroper et år til å symbolisere noe, betyr ikke nødvendigvis så mye i seg selv, men man kan gjøre noe ut av det. Det kan tjene som en påminnelse om den rikdom som ikke bare de store skoger utgjør, men de små, og det som finnes rett utenfor manges hjem. I både bevaringen av det artsmangfold skogen opprettholder såvel som de rike opplevelser som man finner der.

Bare man trår litt utenfor en sti, så kommer raskt opplevelsen av å finne sitt eget sted, sitt eget skjul i verden. Opplev gleden ved å se en vakker lysning, uventet; solstråler som trenger gjennom grener, blader og granbar, kanskje en duggfrisk morgentåke, hvor man ser noen rådyr tusle uforstyrret til de blir vare din tilstedeværelse, og stopper opp og observerer deg, om ikke de straks legger på sprang. Eller bare skogens lune stillhet, hvor alt surr og støy legges igjen, som bare blir brutt av dyr og fuglers røster og tilstedeværelse, eller vindens sang. Tryggheten og vitaliteten i stammer som strekker seg og de trette eldre trestammer, herjet av tiden, men som bærer sine arr og furer med verdighet. Skogen er naturens lunger og største tumleplass – trærne i nordisk sed var hellige der de uttrykte foreningen mellom jord og himmel og struttet av liv, og tidens uskrevne og usagte, men naturlig fortellende vers. Skogen behøver både vern og verdsettelse, for glede og for liv, noe å tenke på i år når du legger ut på vandring.

A.Viken

Les erklæringen fra FN her