Höstgatan

Hoest-3

Skogsvandring, trän, inget mål, ingen mening. Doften av en tall penetrerar likgiltigheten, trots kylan och det råa fuktiga under den klarblå himmeln, så känns skogen varm, den är vad den är, frågar inte, svarar inte, små stigar på kors, som försvinner in i buskaset, växter, och rötter, upplöser sig själv i jord och grönt spårlöst. Här är jag igen, känner enbart ljuden av min anda under trekronorna; löv och granbarr, stammor och grenar filtrerar ljuset, små skuggspel. Några stora mosstäckte stenar uppenbarar sig, någon sorts arrangemang, någon drog dem dit för länge sen, de hade viljan, nu är detta kvar utan syfte, ett spår som snart är igengrodd, jag undrar. Går vidare, följer inga spår eller riktning, enbart träden, och där bland allt det gula och gröna, ser man en brand, solen har satt sina spår, löven badas i ljus, röda, flammande, mitt i det mörka, och två trän, viker till sidan och öppnar en väg mot himmeln. Något rör sig djupt inuti, ordlöst, som har större betydelse än det jag mår förklara, och känner ingen annan önska just nu än att gå höstgatan till sitt slut, var den än för mig

Av AUTONOM

Relatert

KHONNOR – høsttoner fra gutterommet
NY JORD

 • Fikk denne morgenen en hyggelig epost:

  Kjære venn av Nils Faarlund,

  Vi kan med glede melde at hans bok Friluftsliv – En dannelsesreise straks kommer fra trykk, og Nils har ønsket at nettopp du inviteres til lanseringsfest. Vi i Ljå håper du har tid, lyst og anledning til å feire boken sammen med oss torsdag den 29. oktober.

  Mer info om bok og arrangement følger her:

  Ljås andre utgivelse, Friluftsliv – en dannelsesreise, har ankommet. Det er en bok helt utenom det vanlige.

  Nordmenn er flinke til å bruke naturen i fritiden, og liker å ferdes i skog og mark. Samtidig foregår det en økende kommersialisering av naturen der ulike aktører tilbyr sine tjenester i håp om å profittere på vår interesse for friluftsliv. Nils Faarlund er kritisk til denne utviklingen. I denne boken viser han oss hvordan vi kan holde vår naturvennlige tradisjon i hevd.

  Friluftsliv – en dannelsesreise er skrevet i Askeladdens ånd, som en vegledning for deg som ønsker deg inn i skogen og fjellheimen. Boken inviterer ikke til stivbeint planlegging og travelhet i preparerte løyper, men heller til vandring på tvers med ettertanke som avrunding. Faarlund fester erfaringer fra et langt liv under åpen himmel til papiret på en måte som viser et alternativ
til vår tids prestasjonsjag. Med denne boken inviterer han oss med på en dannelsesreise for et liv i lage.

  
Nils Faarlund (f. 1937) er tindevegleder, sivilingeniør, St. Olav-ridder, naturvenn og en sann legende.

 Gjennom et langt liv i friluftslivets tjeneste har Faarlund tilegnet seg omfattende naturkjennskap og fortrolighet med å ferdes i fri natur. 30 år gammel grunnla han Norges Høgfjellsskole
 i Hemsedal og i 1972 etablerte han friluftsliv som høgskolestudium ved Norges idrettshøgskole.

  Faarlunds bidrag til norsk friluftsliv er tuftet på hans helhetlige filosofi om menneske- og naturverd, som han har tilegnet seg i løpet av et langt liv i den norske fjellheimen. Hans livsoppgave har vært å vinne venner til den frie natur. Denne boken er en øko-filosofisk dannelsesreise i Faarlunds tankegods.

  Hvem: Ljå Forlag / Nils Faarlund
  Hva: Lanseringsfest for boken Friluftsliv – en dannelsesreise
  Hvor: Studio B20, Brettevillesgate 20, Sandaker
  Hvordan: Ta trikken til Grefsenveien, eller t-bane til Storo
  Når: 29 Oktober, kl 18:00
  Hvorfor: Boklansering, kulturelle innslag, enkel (men veldig god) servering.

  Mitt svar:

  Kjære Ljå forlag!

  Det er en meget stor ære for meg å bli invitert til Faarlunds lanseringsfest, og jeg skal gjøre mitt beste for å komme. Imidlertid har jeg sluttet å love ting, da jeg er en idealist som “lider” av høysensitivitet, slik at verdens inntrykk tidvis blir så sterke at jeg settes ut av spill. Da har jeg intet annet valg enn å trekke meg selv tilbake og stenge alle stimuli ute for en stund, til jeg gjenfinner balansen. Men jeg skal være ganske mye ute av balanse for å gå glipp av dette, så jeg er takknemlig hvis dere tar utgangspunkt i at jeg kommer.

  Mvh,
  Øyvind Holmstad,
  Gjøvik