Vikabråten, der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Vikabraten_2
Bli kjent med Ole Jacob Christensen, engasjert samfunnsdebattant, filosofiutdannet, lærer og fremfor alt bonde, som nylig skrev artikkelen Suverenitetskampen 1814 tapt i 2014? her på KULTURVERK. Han driver småbruket Vikabråten sammen med sin kone Yvonne i Vestre Slidre. Her driver man fremdeles med hest på gamle måten uten bruk av bil, traktor eller store landbruksmaskiner, og produserer bl.a. økologisk ost, smør og spekemat som hylles av kokker og matkulturalister for sin gode smak. I TV-programmet Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (se her) får du et fint innblikk i en tilværelse og levesett som er unik og inspirerende i pakt med gammel bondekultur og natur.


Les hans artikkel: Suverenitetskampen 1814 tapt i 2014?

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu: Fra Vikabråten

Du kan bl.a. finne Vikabråtens produkter hos Duggurd.no

 • cwe

  Jeg tok meg tid i går kveld til å se episoden med Christensen. En meget fin episode, og ikke minst inspirerende for oss som gjerne vil ta de lange skrittene mot selvberging. Jeg har selv kun fått på plass noen få ting her på Hadeland, rundt et hus vi leier, ikke eier. To små jordlapper skal sås i år, økologiske frø er bestilt inn fra Solhatt. En bifolk har fått plass bak huset, jeg håper bare biene overlever vinteren, for her er jeg helt fersk, og noe rådvill når jeg ser de små biene fly ut i kulden og dø—jeg blir nok tvunget til å spørre om hjelp fra det lokale birøkterlaget. Til våren håper vi også å få noen høner (og en hane) i hagen her, jeg må få bygget et hønsehus så det står klart når snøen har smeltet. Det hadde vært moro med noen jærhøns på sikt, den norske landrasen, men har lest at de kan være noen hissigpropper, så jeg tenker å begynne med en noe vennligere rase, som er lettere å få håndtam.
  Det kunne vært interessant med en tekst fra Christensen (eller andre) om de erfaringene han gjorde seg de første årene, overgangen fra en urban oppvekst og livsstil, mot selvberging. Jeg tror vi er flere som har tanker og ideer (og drømmer), men ikke helt vet hvordan å begynne.

  • Vestre Slidre og Hadeland, det blir jo bare i nabolaget.

   Blir spennende med selvberginga framover. Får vi f.eks. nok stål til ploger og annet utstyr, slik at vi kan benytte hestene effektivt? Dette er spørsmål Tverberg kommer inn på i en kommentar:

   “I will try to explain that in another post.

   Basically, we are always behind in the process, so debt is absolutely essential to the system. Accumulation of metal products and other goods that represent real value is incredibly slow, if all an economy has to work with is charcoal made from burning trees. It is difficult to make more than a few metal tools using charcoal from trees, without causing deforestation. Farmers find it difficult working with wooden plows. Most of the population must work at growing and processing food, when tools are this limited. Heat energy is particularly needed, and supplies of this from wood are very low. Wind and water power don’t provide them either–they provide mechanical energy. Solar from the sun is too diffuse.

   In order to set up a system that will create goods or get an accumulation of wealth, in the form of goods that can be used for making products or generating electricity, we need a combination of energy products from the ground plus other resources that can be used with the energy products, like ores to produce steel. These can be used to make things such as modern hydroelectric plants, factories, and even nuclear power plants, wind turbines, and solar PV.

   In order to afford all of these resources, the only approach is debt. This debt is at many levels–for the ultimate consumer of the product to be able to afford the new car or house; for the businesses in the supply chain to be able to put their businesses together and operate them; and for the company extracting the ore to extract the oil. There may also be a need for government borrowing to afford to put in roads, to facilitate the whole operation. Of course, as new workers are added to these businesses, they will take the income they gain, and use it as a basis for new debts as well, such as mortgages on houses. (Making new renewables, such as solar VP, is even worse than fossil fuels for requiring a lot of debt.)

   As long as the gains the economy is getting from economic growth are great enough to service all of this debt, the economy is in reasonable shape. The problem is that diminishing returns sets in, in many ways–not just in the extraction of oil, but also in the extraction of minerals, and in obtaining fresh water (among other things). True economic growth starts falling, and it becomes harder and harder to service the debts. More and more of the money goes to the “rentiers” as interest. Businesses take a bigger share of the total. Governments find more calls for their services, and take more of the total. Wages for the folks who will ultimately be consumers of the products fall. Governments try to cover up the problem of inadequate wages in whatever ways they can–particularly low interest rates and more debt.

   At some point, the whole system of economic growth allowing the repayment of debt with interest stops working. Instead of being a virtuous circle, of more debt allowing more economic growth, it becomes a vicious circle. An investment of $1.00 pays back less than $1.00, say $0.98. If someone were planning the process, we would call it a Ponzi Scheme. More and more investment is done, but because of diminishing returns, it is not even possible to earn back the amount invested. Banks start charging for holding your money. Eventually the financial system collapse. I expect defaults on derivatives and other financial products will play a role in this.

   There is also the issue of intergenerational debt. This is not really an issue, if as soon as grandma and grandpa stop being able to contribute enough to the economy to pay for their own well-being, they are simply left behind, the way the hunter-gatherers abandoned those who were unable to keep up with the group. If the elderly are promised retirement income and health care, this sets up a form of debt that the younger generation must pay to the older generation. To some extent, this shows up in savings for pensions. These “savings” are really mostly debt-based, though. Otherwise, this debt is funded on a pay as you go basis, so as you say, it doesn’t have the interest “problem” of other debt. But it is still a major problem, when the economy shrinks.”

   http://ourfiniteworld.com/2015/01/21/a-new-theory-of-energy-and-the-economy-part-1-generating-economic-growth/#comments

   Kanskje burde vi prøve å importere noen ekstra harde og varige treslag, som vi planter ut nå, for bruk til treploger etc. Eller en storstilt utplanting av eikeskoger. Jeg tror eika burde kunne klare seg bra på Hadeland hvis man planter den, i alle fall nede i bygda. Dette er nok noe av det beste vi kunne gjøre for framtidige generasjoner.

   • ripss 2

    Ask og eik… Løvskoger er noe helt annet å vandre i og beskue enn barskogen.
    De er i hvertfall mine favoritter. Og som du nevner disse treslagene har stor økonomisk verdi.
    Drømmen er et lite hus gjemt inne i en slik skog.
    Og da kan ikke den bli virkelighet i Norge.
    Men til jul ble askebordet mitt virkelighet.
    Jeg stoppet gutta på jobben i å redusere nok et flott tre til VED. Askeplankene har nå ligget til tørk i 3 år og de 5 centimer tykke og 32 cm brede plankene har blitt ei fantastisk bordplate. Fargen som kom frem ved påføring av olje er bare helt ubeskrivelig.
    Slike trær slukes det hvert år hundrevis av her i Norge, til VED! I stedet kan man lage kortreiste møbler. Men, selvsagt bedre å importere trevirke BILLIG fra andre steder slik at profitten blir tilfredstillende!

    Cimetière d’un cloître sous la neige, par C.D. Friedrich, 1819, huile sur toile, œuvre disparue en 1945.

    Ruines du monastère d’Eldena, par C.D. Friedrich, 1825, huile sur toile, Alte Nationalgalerie.

    Siste også C.D. Friedrich

    • “I Norge har vi ikke hatt disse restriksjonene. Tvert imot ”raserte” danskekongen eikeskogene i Sør-Norge på jakt etter skipstrevirke i årene 1500-1750 (Skard 2002) med den følgen at store eiker blei avvirka. Samtidig foregikk det storstilt hugst av eik til kullbrenning ved de mange jernverkene. Behovet for kull var enormt, og all lett tilgengelig skog blei avvirka (Heggland 2006). De siste femti åra har det blitt drevet et bevisst treslagsskifte. Eik har blitt erstatta med gran som har raskere vekst/høyere produksjon, noe som gir grunneier raskere utbytte. Eik har blitt hogd for å gi lys til granplantefelt og etterlatt i skogen, eller eika har blitt gitt bort på rot til vedhogst, for så å bli erstatta med gran. Derfor er det mest på utilgjengelige steder man i Norge kan finne gamle eikeskoger med naturskogspreg.”

     http://www.soppognyttevekster.no/media/1.Sopp%20og%20Nyttevekster%201-2007%2011.%20mars.pdf

     Norges eikeskoger har lidd en trist skjebne. Noe av det beste vi kunne gjøre for våre etterkommere, er å bygge opp igjen disse eikeskogene. Oljefondet vil de ikke ha noen glede av. Eika kan bety forskjellen på liv eller død for mange mennesker.

     Forresten er Helgøya verdens nordligste sted hvor eika kan frø seg selv ved eikenøtter.

     Har du sett “The man who planted trees”:

     • ripss 2

      Trist lesning/fakta, Øyvind, men og glad for at det finnes folk som deg som bryr seg om disse fantastiske skapningene. Trær, forestill deg en verden UTEN og uten fugler?

      Jeg hadde ikke sett denne filmen.

      ALT, absolutt alt er redusert til “økonomisk verdi” idag. Også folk.

      Dessverre forsvinner ca 13 millioner hektar skog HVERT år og årsaken er selvsagtstor profitt hunger og en befolkningseksplosjon som ingen akter å ta tak i.
      Mer skog drepes for landbruksøyemed og da snakker man megastore plantasjer med monokulturer med feks soja eller palmetrær. Indonesia og Malaysia. I Brasil er det det det raske eukalyptustreet som er dagens “vinner”. Dette brukes til billig råmateriale for papirproduksjon.
      Og her i Norge har vi vår egen monoskog med den hellige grana.
      Penger, alltid penger. alltid mer penger. Fort, fort.

     • Ja, plantefelt av gran der eikeskogene tidligere rådde grunnen, er ikke noe bedre enn plantasjer av oljepalmer i tidligere jungelområder.

      Våre etterkommere trenger ikke mer gran. De trenger eikeskoger og matskoger.

      A se plantefelt av gran på Helgøya, slik som på dette bildet, er helt forferdelig: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Vanning_p%C3%A5_Helg%C3%B8ya.JPG/800px-Vanning_p%C3%A5_Helg%C3%B8ya.JPG

      Heldigvis står fremdeles de mange eikealleene opp til storgårdene på Helgøya. Her fra Hovinsholm gård: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/P%C3%A5_tur_p%C3%A5_Helg%C3%B8ya.jpg/800px-P%C3%A5_tur_p%C3%A5_Helg%C3%B8ya.jpg

     • ripss 2

      Skremmende monstervegg, den er rett og slett uhyggelig!
      De naturlige skogene finnes snart ikke lenger. Spesielt i nord-Europa kan man nesten si at de er utryddet. Det vi kaller urskog finnes det bare noen flekker av her og der.
      Generelt vil de være borte innen 2020 hvis ikke noe gjøres og det er sikkert for seint. Vi må nok innse det.
      Det er bare på utilgjengelige områder skog/trær får stå urørt.
      Og selvsagt som alleetrær har visse trær fått stå i fred, men det er jo ingen skog.

      At det er så lite forståelse ute i samfunnet for hva som skjer med naturen er som det må være. Folk skal urbaniseres, ikke bare i ulandene, men også her vil myndighetene samle oss som kveg. Å kutte båndene vi har til naturen, er å gjøre oss hjemløse.

      Det vi tilbys er natur PÅ FILM!

      Det folk heller ikke vet er at man kan lage en skog i sin egen hage. En flekk der fugler og insekter kan finne mat og ly. En hage med en stort mangfold i samspill mellom planter, insekter og små dyr. I dag er norske hager en plen UTEN trær, jeg tror nordmenn lider av trefobi!

      Forresten er jo KV en stor fan av permakultur som jo er “å tenke som en skog”. Så ja, la oss få mer perma i hagene våre!

      http://www.kulturverk.com/2014/11/11/hipp-hurra-for-skogen/
      http://www.permaculture.eu.org/blog/la-permaculture/
      http://www.wild-touch.org./