Skjøt opposisjonen mot sine egne på Maidan?

Snipers_Maidan

En lekket telefonsamtale antyder at snikskyttere skjøt både mot politifolk og demonstranter, og slik sett kan deres handlinger ha vært en provokasjon fra krefter som står opposisjonen nær. Hvilket  burde vært den største nyheten idag.

Samtalen mellom EUs utsending Catherine Ashton og den estiske utenriksministeren Urmas Paet har blitt lekket og bekreftet som ekte av de involverte i etterkant . I samtalen fremkommer det at provokatører skal ha plassert snikskyttere som skjøt både mot demonstranter og politifolk:

«There is now stronger and stronger understanding that behind the snipers, it was not Yanukovich, but it was somebody from the new coalition,” Urmas Paet said during the conversation.

“I think we do want to investigate. I mean, I didn’t pick that up, that’s interesting. Gosh,” Ashton answered. (…)

(…)

“And second, what was quite disturbing, this same Olga [Bogomolets] told as well that all the evidence shows that the people who were killed by snipers from both sides, among policemen and then people from the streets, that they were the same snipers killing people from both sides,” the Estonian FM stressed.

Ashton reacted to the information by saying: “Well, yeah…that’s, that’s terrible.”

“So that she then also showed me some photos she said that as a medical doctor she can say that it is the same handwriting, the same type of bullets, and it’s really disturbing that now the new coalition, that they don’t want to investigate what exactly happened,” Paet said. »

Opptaket kan høres her

Her er noen media som skriver om nyheten:

RT
NRK
The Guardian

Om utenriksminister Paets uttalelser skulle vise seg å stemme , antyder det sterkt at noen ønsket en eskalering av konflikten. Om man skal spekulere i motiv, er det at opposisjonen skulle få ytterligere vind i seilene etter at aktivister ble skutt på Maidan. Dette var  hendelsen som startet en media- og folkestorm som rev den valgte regjeringen med Janukovitsj i spissen over ende.  Paet og Estlands utenriksministerium har i etterkant av lekkasjen hevdet at han har blitt mistolket.

Konversasjonen antyder allikevel at ansvaret for eskaleringen av konflikten, og ikke minst dødsfallene på Maidan, ligger et helt annet sted enn hos Janukovitsj. Hvilket peker mot de som ønsket å styrte den valgte  regjeringen i Ukraina for enhver pris. Skulle konflikten eskalere ytterligere mellom Russland og Ukraina, er det i så fall mer enn blodet på Maidan disse kreftene bærer ansvaret for.

Relatert

Fuck the EU – NRK Dagsrevyen  tatt i sitatfusk om Ukraina

Konflikten i Ukraina og Vestens upålitelige analyseverktøy

Gatas parlament og den usynlige verdenskrigen

 • Vaeringen

  Dette er ytterst interessante opplysninger. Så at det var
  stadfestet som ekte også av det estiske utenriksdepartementet.

  Har lyst til å nevne en ting i denne sammenhengen, siden
  tråden handler om informasjon-desinformasjon.
  Det jeg ville berette er at jeg på Kastrup hadde en
  tilfeldig samtale med to polakker om hendelsene i Ukraina. Etter de selvsagte
  innledende fraser om hvor sjokkerte vi alle var over det som hadde
  ustpilt/utspiller seg i Ukraina om dagen, så fulgte den ene polakken opp med å
  fortelle hvor redde alle i Polen var. Da jeg repliserte – uten å tenke meg mer
  om – at det ikke var så rart de var nervøse med et slikt nytt og illegitimt
  bandittregime ved roret i nabolandet mot øst og alt kaoset som råder, svarte polakken
  at “Ja, Putin er farlig”.

  Da jeg fikk summet meg litt etter denne åpenbare
  misforståelsen, gikk han videre med at han hadde hørt via polske medier at
  Russland hadde planer om å angripe Polen etter at de hadde angrepet Ukraina.
  Mine forsøk på en viss realitetsorientering strandet
  umiddelbart. Jeg spurte ham om dette virkelig var budskapet som ble kommunisert
  i polske medier og han svarte bekreftende på det. Jeg har dobbeltsjekket dette
  med andre polakker også og de svarer bekreftende på at det er slikt paronoid sludder og vrøvl som kommer fram i polske medier.
  Det er visstnok få stemmer som taler vanviddet imot i Polen.
  Kanskje ikke så rart siden Polens utenriksminister – Sikorski -har vært dypt involvert fra starten av som USAs tjenestevillige lakei, slik Polen alltid har oppført seg de siste 20 år.

  Man vet egentlig ikke hvor man skal begynne i slike
  tilfeller…. Den massive paranoiaen som gjør seg gjeldende i Polen angående
  Russland og som Kaczynski søkte å bøte
  på da han reiste til Russland (og omkom i en høyst mistenkelig flystyrt ved
  Smolensk) er utrolig. Den gjør den polske befolkningen ukritisk mottagelig for
  skremselspropaganda av alle slag. I tilfellet Ukraina har propagandistene således en lett jobb. En god polsk venn av meg forteller at det ikke er ende på polsk jubel for det nye regimet i Kiev, noe han personlig egentlig synes er merkelig (tross at han i utgangspunktet trodde propagandaen) siden man blant de nye maktahaverne i Kiev også kan finne de politiske arvtagere etter Stepan Bandera, mannen som stod bak etnisk rensing og drap på 2-300 000 polakker i Galicia-regionen under og etter Andre Verdenskrig. Warzawa har sågar ved flere anledninger høylytt protestert mot reising av statuer av Bandera i Vest-Ukraina. Min venns mor var blant dem som ble fordrevet fra dagens Vest-Ukraina.
  Ikke rart min venn instinktivt følte at noe er galt et sted.

  Jeg sier ikke her at Polen ikke har historisk grunn til å
  følge med på hva Russland gjør (det vet vi alle at de har) men de må jo forstå
  at Russland av idag ikke er Sovjetunionen. Det er nok altfor vanskelig for polakkene å skjønne, særlig siden deres herre og mester USA i mange år nå har opptrådt som om den kalde krigen framdeles pågår.

  • Harald Bjørn Johnsen

   Historisk sett har vel russerne og noen minner om polen som angriper.Ta en titt på historien

   • Vaeringen

    Absolutt. Helt klinkende klart har de det. Grunnen til at jeg ikke nevnte noe om det i kommentaren (som ble skrevet for lenge siden) var at jeg ikke syntes det var relevant for å forklare polakkenes forfølgelsesvanvidd, siden de i det nevnte vanviddet glatt hopper over egne synder.

 • Vaeringen

  http://21stcenturywire.com/2014/02/28/the-rape-of-ukraine-phase-two-begins/

  Uavhengige amerikansk analytiker tar bladet fra munnen.

 • Gunnar

  At skarp/snikskytterne skulle tilhøre noen andre enn den Janukovitsj vennlige siden er selvsagt HELT utenkelig. Skarpskytterene ble filmet gående sammen med opprørspolitiet Berkut, utplassert ved siden av opprørspolitiet Berkut, og deltakende i deres aksjoner.. – at de da skulle tilhøre den andre siden faller på sin egen urimelighet. Legen det refereres til har dessuten forklart at hun ble misforstått/feilsitert.

  • Vaeringen

   Hvis det er tilfelle, så er det jo merkelig at Pravy Sektors leder stod i Verkhovna Rada og stilte spørsmål om hvem som egentlig stod bak skytingen.
   Dersom Pravy Sektors folk ikke vet det – de som stod i fremste rekke og hvis aktivister som ble drept av skuddene sammen med flere politifolk – så er det grunn til å undre seg over dette.

  • Beowulf

   “HELT” utenkelig for DEG kanskje, Gunnar. Her er uansett ikke alle kortene lagt på bordet. Tysk statsfjernsyn (ARD) om saken (datert 10.april):

   http://www.liveleak.com/view?i=97a_1397122630

   og her:

   http://www.tagesschau.de/ausland/maidan-schuesse102.html