Neslesuppe, vårmat av første klasse

Et vårtegn like sikkert som hvitveis og linerle, er den av mange undervurderte rakkeren brennesle. Den er full av vårlig vitalitet med mer vitaminer og mineraler enn det meste, og den beste måten å høste denne bomben av sunnhet er å lage en deilig, enkel suppe som nytes med glede over å kunne forvandle forhatt ugress til ettertraktet gull.

Av Oda Omholt, skribent KULTURVERK

De ca. 15 centimeter høye skuddene nå om våren inneholder opptil tre ganger så mye protein som kål, har høyere næringsinnhold og mindre oksalsyre enn spinaten, er en særlig rik kilde til jern, og inneholder vitamin C, og mange, mange mineraler, sporstoffer og flere vitaminer. Den vokser overalt og er lett tilgjengelig for de fleste, og burde for all del utnyttes av alle og enhver! Les mer om neslens fortreffelighet hos Urtekilden.

En av de første virkelig varme vårdagene i april la jeg merke til de små, friske skuddene som viste seg i veikanten på en strekning jeg stadig går. Jeg kom i minne de mange gangene jeg hadde brent meg som barn, men også de mange gangene min mor hadde lagd den knallgrønne suppen av brenneslen fra bak kompostbingen i hagen på våren, og fikk vann i munnen ved tanken på hvor godt det hadde vært. «Det må jeg lage snart!» tenkte jeg, og ikke mange dager etter sto jeg på knærne med saks og oppvaskhansker og snippet små neslekrabater oppi en bøtte. Jeg hadde fått plukke noen flotte økologiske egg på gårdbesøk på Persbråten gård, og tenkte det var en god anledning å spise disse herlige selvplukkede eggene med en herlig selvplukket suppe. Forbipasserende ga meg sine skråblikk der jeg satt og nappet ugress, men jeg ristet bare på hodet for meg selv ved tanken på alt det fantastiske de gikk glipp av. På kort tid var bøtten full av struttende vekster, det gikk overraskende lett og fort, og best av alt; ingen blemmer, det sørget hanskene godt for.

Jeg brukte nesten hele tilitersbøtten i suppen, den lille resten av neslene jeg ikke brukte tørket jeg med ovnsdøren på gløtt på lav temperatur for å bruke til te og krydderdryss i mat.

Under følger en svært enkel oppskrift på en næringsrik og smakfull neslesuppe, basert på en oppskrift fra siste Ren Mat fra Oikos. Oppskriften rekker til fire personer, eller to personer på to dager. Suppen blir enda bedre dagen etter, som så mye annet!

En gryte full med nesleskudd
1 l kyllingkraft eller annen kraft eller 1 l vann og en terning eller to med kyllingbuljong eller annen buljong
2–3 hvitløksfedd (avhengig av hvor glad du er i hvitløk)
2 dl kremfløte
salt og pepper

Skyll neslene godt i kaldt vann i et kar eller i kummen for å fjerne støv og korn (de brenner ennå, husk hansker!).

Fjern grove stilker hvis det er noen, de unge skuddene om våren er stort sett frie for disse.

Kok opp neslene og hvitløken i kraften, evt. buljong og vann, og la koke i om lag 10 minutter.

Kjør suppen jevn med stavmikser eller i matprosessor, spe på med fløten og kjør noen runder til. Kok videre i noen minutter.

Smak til med salt og pepper.

Hardkok noen egg mens du lager suppen, server med halve egg i suppeskålen, godt brød med smør ved siden av, og nyt den rene vårsmaken!

 • Daniel L. M.

  Ser nydelig ut! Denne skal prøves. Nesle-te er også kjempegodt, og kan lages av voksne planer som tørkes i stekeovn på 50 grader over natten – evt. i solen.

 • Tor

  Takk for denne lille smakfulle tekst om brenneslesuppe fra Oda Omholt. Faktisk en nydelig supperett, som smaker sååå godt! Kan sterkt anbefales. Har aldri smakt denne suppevariant med tilsatt hvitløk, men det skal prøves ved en gylden anledning.

  Takk også for oppskrift og nydelige bilder, som ytterligere forsterker og fremhever denne enkle, men akk så velsmakende, næringsrike kost. Kulturverk fremmer god norsk matkultur, og er ellers meget allsidig, hva gjelder de viktige ting og tang for vårt land og samfunn.

  Nei, fram med kokekar og sleiv, her skal det sup(p)ère(s)!

  Tor

 • Arne

  Vårens lukt og smak kan man også ta med seg gjennom den kalde og mørke vinteren ved å forvelle neslene og fryse de. Koker man bladene former man lett praktiske “baller” som tar minimalt med plass i fryseren. Jeg vil dog anbefale at disse plukkes andre steder enn ved veikanten, hvis man har mulighet til det, grunnet miljøgiftene fra trafikken. Nesler er også ypperlig som tilleggsfôr til høner, spesielt om vinteren kanskje, når alternativene er begrenset.

 • Oda Omholt

  Kjempeflott med deres bidrag, Daniel, Tor og Arne! Om ikke lenge blir det nok en ny runde med neslesuppe her i heimen, og vårens andre vekster skal også til livs (enhver hageeier blir nok riktig glad om noen kommer og plukker skvallerkålen deres, for eksempel!). Arne kommer med noen gode råd om brennesle, særlig forvelling er et godt tips for de som har fryseplass. Min overnevnte veikant er heldigvis ikke trafikkert, det er en gangvei hvor ingen biler ferdes, det er et viktig poeng du kommer med at det ikke skal være mye trafikk der man plukker.

  Takk for de gode ordene, Tor, å drive enkel matauk er noe alle kan gjøre og er bra for sjel og sinn. Folk i Norge før i tiden hadde usigelig gode kunnskaper om det som vokste og grodde rundt dem og hva man kunne gjøre med den enkelte vekst, i forhold til hvordan tilstanden er i dag, men man behøver ikke være fullstending fremmedgjort selv om man ikke kan så mye! Derfor er det viktig å formidle at det å lage ihvertfall litt mat med råvarer man plukker selv er bedre enn ingenting, så vedlikeholder man verdifull kunnskap.

  Har man et sted man vet det gror nesler bør man plukke det rent nå om våren, og vedlikeholde flekken gjennom sommeren, så har man ferske, nye skudd når man ønsker. Senere i sesongen kan man bruke toppene av brenneslen til mat om planten har vokst seg stor, og resten av planten kan tørkes til te som Daniel skriver, eller til andre bruksområder.

 • Daniel L. M.

  Det burde vært et minimum å innføre kunnskap om lokale nytteplanter i naturfagstimene på barne- og ungdomsskolen! Tenk å kombinere det med heimkunnskapstimene, til ulempe for gildekjøtt og prior”kylling”!

 • Oda Omholt

  Ja, jeg er helt enig, Daniel. Neslesuppe er jo ikke stort vanskeligere enn posesuppe, jeg har ikke oversikt over nivået på heimkunnskapen på skoler om i landet, men noe sier meg at barna ikke går ut av skolekjøkkenet med masser av kunnskap om sunn, norsk matkultur. Jeg er for at det meste av slik kunnskap bør komme fra hjemmet, men dessverre står det dårlig til der hjemme også, så tilskudd fra skolen er sårt trengt.

  I dag var vi forøvrig ute og spaserte med ugressplukking for øyet, og jeg stappet en bærepose full med brennesle fra en flekk vi kom over langs en tursti. I morgen blir det en ny runde suppe etter sterke ønsker fra min kjære, men også forvelling og tørking til senere bruk. Kanskje blir det en enkel stuing som tilbehør senere i uken også? Siste runde tørkede nesler hakket jeg opp i en liten matmølle til et fint pulver man kan bruke i matlavning som et grønt næringstilskudd og krydder. Vi kom også over en plass der det vokser strutseving, en spiselig bregne som skal være en fin vårgrønnsak og minne om asparges, og jeg plukket med litt mjødurt til te i kveld. Jeg blir glad til sinns av vårlig matauk!

 • Kjell

  I likhet med trekløveret Daniel, Tor og Arne, finner jeg denne lovprisningen av brennhetta særdeles inspirerende og lover å ta meg sammen og prøve suppa, kanskje allerede i morgen. Som de aller fleste andre i Norge er jeg så heldig å bo ved siden av et brennhettekratt eller to eller ti, og det er på høg tid å smake på denne lovende nytteveksten. Jeg kom just inn fra en kveldstur i skogen for å lytte og se etter fugler, ja, på alle måter suge inn våren med alle sanser. På denne runden gikk jeg forbi brennhetteskudd og bregnen strutseving som jeg nå har oppfattet er en smakfull vekst. Det er som naturen bare eksploderer nå! Og hvorfor ikke smake på noe av det som blir servert på Guds store mat- og fruktbarhetsfest?

  Suppebildet får tennene mine til å løpe i vann, Oda! Seneste “Ren mat” er mottatt, men jeg har faktisk ikke lest ordentlig i det enda. Jeg griner innvendig hver gang vi handler “super garlic” fra Kina på Coop når jeg vet at jeg har en fontene av herlig kvitløkssmak stående i nabofylket. På en av mine berømte turer på Sunnmør stjal jeg nemlig med meg en ramsløkplante som jeg smuglet med meg og plantet bak fjøset på heimplassen. Jeg gav den opp etter blomstringen da den så ut til å sykne hen og forgå… Men den var bare skinndød! Nå står den bare og vil etast. Poenget mitt er at de av oss som har tilgang til ramsløk (“vikingenes kvitløk”), – enten ved at vi bor i utbredelsesområdet eller at vi kultiverer den i smug, – burde dra nytte av denne gaven fra oven og hive ramsløk oppi suppa sammen med brennhetta! Uten selv å ha gjort det (enda!), tør jeg påstå at det hadde vært en lekker kombinasjon. Slurp!

  Tusen takk for mattips, kjære skribent!

 • Eivind Hagen

  Det så virkelig godt ut.
  Bor uheldigvis i et område med mye hund så vet ikke om jeg ville ha spist brennesle fra nærområdet.
  En annen god vårplante er ramsløk, nordens ville hvitløk. Fin å ha i hagen, men den sprer seg kjapt.

 • Siri

  Tusen takk for oppskrift, suppa var kjempegod! (sjølv om det var vanskeleg å finne råvarer, men det er nok litt enklare no).
  Håpar det kjem fleire oppskrifter frå naturens matbod framover, serleg gode tips til bruksområder for f.eks. skalderkål og andre “ugrasvekstar” blir motteke med stor takk.

 • Oda Omholt

  Så flott, Siri! Glad for at det ble godt, håper andre har hatt vellykkede resultater også. Om ikke alt for lenge (ca. to–tre uker) kommer en tekst fra en “ugressekspedisjon” med en gruppe her i området som kjenner svært godt til våre spiselige vekster, forhåpentligvis kan vi da presentere et utvalg av gode bruksområder for mange nyttevekster. Kanskje kommer det noe i mellomtiden også. Det er et veldig spennende tema, som Kjell og Eivind også kommer inn på i sine hyllester av ramsløken, som absolutt fortjener tilnavnet Nordens hvitløk!

  PS. Kjell: Min kjære knasket i seg en lettkokt strutseving her om dagen og sa det ikke smakte stort, men jeg er bestemt på å prøve igjen, kanskje skuddene var for mye utsprunget, jeg ser de er ganske oppkrøllet i tilstanden de selger dem i i Nord-Amerika, hvor det er veldig populært.

 • Siri

  Kom forresten over dette: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/buskerud/1.8170509
  Kjekt med fleire oppskrifter på “ugrasmat”. Har ikkje testa ut oppskriftene her endå, men det skal eg jammen gjere ein dag.

 • Pingback: Neslesuppe, vårmat av første klasse | NATUR og MAT()