Blindpassasjer – Stjerneskipet Marco Polo

 

Dette er en NRK-klassiker som bør sees, og nå finnes den tilgjengelig på nett. Den er nemlig ikke bare en av de få science fiction-historier som er filmet i Norge, den har og et overraskende høy kvalitetsnivå, selv om vi ikke snaker om Tarkovskijs Solaris her. På mange måter har den likheter med Ridley Scotts klassiker Alien selv om den av åpenbare grunner, som et NRK-budsjett og -format, ikke holder samme nivå. Blindpassasjer, den mystiske serien om «Stjerneskipet Marco Polo» er basert på et manus av Norges radarpar inne sci-fi-genren, Jon Bing og Tor Åge Bringsværd og ble vist i 1978. Det fantes og en radioversjon, som ikke var mindre spennende.

Fra NRKs omtale:

Stjerneskipet Marco Polo er på vei fra et rutineoppdrag på planeten Rossum. Mens mannskapet ligger i dvale begynner det å skje merkelige ting: Et slags omriss av et menneske beveger seg på monitorskjermene i kontrollrommet og setter det ene kameraet etter det andre ut av funksjon. Det kan bare bety en eneste ting – at det finnes en blindpassasjer om bord. Besetningen skjønner at de ikke er alene. Samtidig registrerer datamaskinen bare de fem som skulle være om bord.

 

 

Og slik utspiller videre serien seg som en thriller som tiden tatt i betraktning – 1978 var ikke et år som vil gå inn som et estetisk høydepunkt i vår kulturhistorie – var bemerkelsesverdig stilsikker og avansert i sine effekter, og ga et forvarsel om det kommende 80-tall. Historien er klassisk og godt fortalt og har som et rent stilstudium høy underholdningsverdi.  Så ta et blikk tilbake på nær fortid og se hvordan en fjern fremtid fortonet seg for ikke lenge siden.

Blindpassasjer – NRK Nett TV

 

  • Henrik Huste

    Jeg husker da jeg så denne serien på NRK, da den først ble lansert. Det viser at man kan være kreativ og skapende, uten at det skal koste en formue. Den truende følelsen alle har på skipet, av å ha noe(n) ukjent iblant seg. De er søkende etter svar på hva/hvem det kan være. De må likevel vente lenge. Ventetiden i seg selv, deles med tittere, og det er denne tiden som kanskje er genistreken i produksjonen. Eksteriøropptak, og romskipet Marco Polo, er det Ivo Caprino som står for.
    Filmskaperne hentet mye av sin inspirasjon fra Stanley Kubrick`s 2001: A Space Odyssey, en av mine store favoritter i denne genren.
    Det er den geniale tilstedeværelsen av stillhet i begge filmene som setter sitt preg på den. I rommet er det stille. Også i romskipene. Det blir også stille hjemme hos titteren. Stillhet er noe vi ikke er vant med lenger i slike genrer. Derfor får vi et stille pust fra fordums tid, som fyller oss med “noe”